03. 11. 2013.

Margareta od kiselog tijesta i mirisnih trava

Pogača


Sastojci:
  • 500 gr brašna 
  • 100 gr margarina ili putera
  • 200 ml mleka
  • 50 ml ulja
  • 2 jaja - 1 u testo i 1 za premazivanje
  • 1/2 svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera 
  • 2 kašičice soli
  • kim, bosiljak, origano - za posipanje

Priprema:

Kad kvasac lepo nadodje u mleku koje je ugrejano sa kašičicom šečera, uspemo ga u brašno, dodamo ulje, so, jaje i zamesimo testo.

Ostavimo ga pola sata da lepo naraste, onda ga premesimo i na radnoj površini podelimo na 4 dela.

Od svakog dela formiramo jufkicu i razvaljamo je u krug, po njoj rendamo margarin, preklopimo drugom razvaljanom jufkicom, pa opet narendamo margarin... tako i sa trećom jufkicom. Poslednja se ne pokriva margarinom.



Pogača
























Razvučemo ih zatim tako naredjane jednu na drugu u jednu veeeeliku okruglu ploču i čašom formiramo od testa krugove...

Krugove premazujemo ulupanim jajetom i redjamo u podmazanu tepsiju okruglog oblika...
Prvo popunjavamo spoljni a zatim unutrašnji krug tepsije.

Ružicu u sredini pravimo od 5 krugova poredjanih jedan do drugog - spajajući im krajeve dok ih motamo u rolat. Tako dobijen rolat zasečemo malo sa jedne strane da mu napravimo "postolje" da može da stoji uspravno i spustimo ga u centar pogače.

Sve još jednom premažemo sa ostatkom jaja i pospemo začinima. Ja sam koristila kim i origano, a uvek možete i susam, lan i ostale semenke...

Ovako napravljenu pogaču ostavimo da stoji još pola sata na toplom mestu, i zatim pečemo u rerni na 200 stepeni nekih pola sata. (više fotografija)

Prijatno!!!

Recept nam je poslala: Snježana Gavrančić


1 komentar: