06. 11. 2013.

Mađarski rolat

Mađarski rolat


Sastojci:

  • 500 g smrznutog miješanog povrća
  • 100 g jabuka
  • 350 g krompira, očišćenog
  • sok od jednog limuna
  • so, biber
  • 6 kašika majoneza
  • 3 kašike kisele pavlake
  • 5 jaja
  • 30 g želatina
  • 1 crvena paprika za garniranje
  • peršuna za ukras
  • kalup pravougaoni za hljeb
  • providna folija
Priprema:



Stavite povrće da se skuha pa kad je kuhano procjedite ga. Skuhajte jaja i stavite ih u hladnu vodu. Isjeckajte krompir na kockice pa i njega skuhajte, procjedite i ohladite. U posudu pomiješajte povrće i krompir i malo poprskajte sokom od limuna. Pomiješajte majonez i pavlaku i začinite sa solju i biberom. Ovu smjesu dodajte u povrće. Rastvorite želatin u vodi ili supi koju ste dobili kuhanjem povrća (100ml) i ostavite da odstoji 5 minuta. Stavite posudu na vatru i miješajte da se želatin otopi, ne smije da vam provri. Brzo će se otopiti. Sklonite sa vatre pa kad se malo prohladi dodajte mu 2 kašike smes povrća i majoneza i pavlake pa promješajte i onda tako, tu smjesu prebacite u činiju gde je povrće. Sjedinite mešajući. U kalup stavite pianjajuću, providnu foliju pa istresite pola smjese od povrća, poslažite obarena jaja, pa istresite drugu polovinu smjese preko, poravnajte i lijepo rasporedite izmedju jaja, da sve bude popunjeno. Stavite u frižider pa ostavite da se ohladi preko noći i stegne. Sutradan, od crvene paprike isecite cvetiće pa dekorišite roladu dodavajući listiće peršuna.

3 komentara:

  1. A,sta sa jabukama????

    OdgovoriIzbriši
  2. i mene zanima gdje idu jabuke?

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja stavljam jabuku u kiseli kupus, podvaeaku peceni krompir ali tada jabuku stavljam kada je krompir skoro gotov da bi ostala i parcetu i da se ne raspadne. Moji ukucani vise vole tu jabuku nego sam krompir.I u crveni kupus ide obavezno jabuka, u salatu i mnoga druga slana jela.. Znaci jabuka nije samo za kolace nego i za slana jela.

    OdgovoriIzbriši