07. 11. 2013.

Lepine

Lepine


Sastojci:
  • 1 kg brašna
  • dvije kašike suhe germe
  • so
  • 2 dcl  mlijeka
  • malo vode
Priprema:

Na kg brašna uzeti dvije pune kašike suhe germe, soli, do 2 dcl toplijeg mlijeka, malo tople vode i dobro izraditi tijesto. Treći put kad nadođ‘e tijesto, vlažnom rukom uzimati i oblikovati na stolu, na brašnu, lagano i nježno. Ostaviti ih opet da nadođu. Rernu zagrijati na najjačoj temperaturi i držati tepsiju u rerni da se zagrije. Lagano ih prstima istapkati po površini i redati ih u zagrijanu tepsiju. Peć‡i 5 do 7 minuta, i eto ga.

Broj komentara: 6:

  1. To malo vode je 5-6 dcl na 1 kg brasna i jedna supena kasika praska za pecivo.Zakuhati rijedje tijesto tako kad odkidate komade tijesta da ostaje u ruci,premijesiti na brasnu i odmah oblikovati lepine .Stavljati ih na pobrasnjen karton jer se najmanje lijepe sacekati da nadodju ,,,,napraviti sare linijarom ili tupom stranom noza sredinu premazati vodom i odozgo posuti sa curekot (black caravay seed).Ne tapkati ih odozgo.Jaih pecem na kamenu za picu i tako su najljepse

    OdgovoriIzbriši
  2. А шта је то 'suha germa' ?

    OdgovoriIzbriši
  3. suha germa tije isto ko i sirova samo sto je osusena gdje tu imas problem covjece,

    OdgovoriIzbriši
  4. germa kvasac backpulfer sve tije to isto samo se drugacije kaze u narodu nasem

    OdgovoriIzbriši
  5. Di-go kvasac ,to je suha geerma

    OdgovoriIzbriši
  6. nikad ništa ne radim po receptu sve je odokativno i tada je to (TO).....

    OdgovoriIzbriši