07. 11. 2013.

Lazanje

Lazanje


Opis:

Lazanje su jedno od jela koje bi stvarno svatko trebao znati napraviti. Sastoje se od tri bitna dijela: umaka bešamel, punjenja (mesno, povrtno...) te mnogobrojnih "plahtica" tjestenine. Zapravo, baš se ta tjestenina naziva "lazanje", a po njoj je i samo jelo dobilo ime.

Sastojci:
  • 400 g tjestenine "lazanje"
  • 80 g sira ementalera
  • 125 g maslaca
  • 1200 ml mlijeka
  • 80 g brašna
  • 350 g mljevenog mesa
  • 1 mrkva
  • 100 g korijena celera
  • 1 dl crnog vina
  • 4 žlice koncentrata rajčice
  • 250 ml pasirane rajčice
  • začinske trave - origano, bosiljak, majčina dušica
  • maslinovo ulje
  • sol
  • bijeli papar
Priprema:

U odgovarajućoj posudi na maslacu popržimo brašno do blago žute boje (jednu do dvije minute), maknemo sa vatre i uz neprekidno miješanje postupno dodajemo vruće mlijeko pazeći da ne ostanu grudice. 



Dodamo naribani sir, začinimo solju i prstohvatom bijelog papra. Vratimo iznad vatre i uz stalno miješanje čekamo da zavrije pa kuhamo do željene gustoće. 

U odgovarajućoj posudi na mješavini maslaca i maslinovog ulja pirjamo sjeckanu mrkvicu i celerov korijen. Dodamo mljevenu junetinu i uz stalno miješanje sve zajedno popržimo. Zatim dodajemo koncentrat rajčice, pasiranu rajčicu, prstohvat mljevenog ružmarina i sve zajedno pirjamo oko deset minuta. Zatim dodajemo origano, bosiljak, majčinu dušicu, sol i papar i ostavimo na laganoj vatri da vrije još deset minuta. 

Vatrostalnu posudu namažemo maslacem pa u nju redom slažemo tijesto za lasagne, umak bešamel i umak bolognese. Postupak ponavljamo dok ne potrošimo sve sastojke. Zadnji red završavamo slojem tijesta, bešamel umaka i ploškama sira (mozzarella). 

Stavimo peči u zagrijanu pećnicu, na srednju razinu, na 180°C oko 45 minuta.

Nema komentara:

Objavi komentar