09. 11. 2013.

Kikiriki kolač

Kikiriki kolač


Sastojci:

Kora:
  • 7 bjelanaca
  • 7 kašika šećera
  • 200 g pečenog kikirikija
  • 4 kašike brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
Glazura 1:
  • 200 g mliječne čokolade
  • 3 kašike slatke pavlake
Karamel krem:
  • 12 kašika šećera
  • 200 gr margarina
  • 7 žumanaca
  • 200 g kikirikija neslanog, prženog
Glazura 2:
  • 200 gr tamne čokolade
  • 4 kašike slatke pavlake
Priprema:

Ulupajte bjelanca sa šećerom dok se šećer ne otopi. dodajte mjelveni kikiriki i brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Blago promješajte da se sjedini i izlijte smjesu u pleh, pa stavite da se peče na 180 stepeni.

Pečen biskvit ostavite da se ohladi pa napravite prvu glazuru otapajući čokoladu sa slatkom pavlakom.

10 kašika šećera stavite da se karamelizuje. Kada se šećer otopi dodajte margarin i pustite da se zajedno otapaju. 

Dodajte žumanca pomiješana sa 2 kašike šećera. Izmješajte pa na kraju dodajte isjeckan kikiriki.

Sklonite sa vatre, nemojte da vam provri kad stavite kikiriki.

Ostavite da se prohladi pa nanesite preko čokolade. Ako primjetite da vam se brzo steže onda odmah istresite preko sloja čokolade.

Otopite tamnu čokoladu sa slatkom pavlakom pa ostavite da se prohladi i nanesite preko kikiriki smjese.

Ostavite kolač u frižideru da se hladi bar 2h pa poslužite.

2 komentara: