07. 11. 2013.

Čokoladna torta (bez brašna)

Čokoladna torta


Sastojci:

  • 9 bjelanjaka
  • 9 kašika šećera
  • 9 žumanaca
  • 150 gr mljevenog plazma keksa
  • 400 gr čokolade za kuhanje
  • 375 gr maslaca ili margarina
  • 375 gr šećera u prahu
  • 4 šlaga (160 gr)
Priprema:



Umutiti bjelanjke sa 9 kašika šećera u čvrst snijeg. Dodati i žumanca pa izmiješati. Čokoladu otopiti pa polako, uz stalno miješanje mikserom, dodati u umućena jaja, na kraju dodati i keks.

Maslac pjenasto umutiti sa šećerom u prahu pa sjediniti sa prethodnim kremom.

Smjesu podijeliti na dva djela. Jedan dio će biti fil (staviti na hladjenje) a od drugog ispecite 2 tanke kore, na 200 stepeni oko desetak minuta.
Za jednu koru imat ćete 6 prepunih kašika smjese

Umutiti šlag i filovati: kora - fil - šlag - kora - fil - šlag.

Broj komentara: 17:

  1. super ali ne moze se reci da je torta bez brasna jer se plazma pravi od bas brasna! Moze se neko ko ne smije da jede brasno zbuniti!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tako je jer ko ima celijakiju alergican je na gluten prema tome nesmije pisat bez brasna

      Izbriši
  2. Sta se dize tolika fama oko jaja koja nisu termicki obradjena? Kao deca a i kao odrasli pili smo ziva jaja, nekada je desert bio umuceno zumance sa secerom i rendanom korom od limuna. Jos se niko od nas nije razboleo od zivih svezih jaja. Torta deluje bas ukusno!

    OdgovoriIzbriši
  3. Anonimno 7, bravo na komentaru.Ljudi prosto imaju potrebu da nadju zamerku.Torta je extra!

    OdgovoriIzbriši
  4. Zvuci zanimljivo i lako...

    OdgovoriIzbriši
  5. Nigde nisam čula da se jaja kuvaju za tortu,ovo prvi put čujem,svašta,smešno,cirkus!

    OdgovoriIzbriši
  6. Zar nikad niste jeli zumanjke sa secerom izradjene?il nikad niste culi da mnogi pevaci piju zivo jaje radi glasa?ako je to zdravo sto ne bi bila torta sa zivim jajima,normalno da su sveza i sigurna jaja....torta je boli super hvala za recept

    OdgovoriIzbriši
  7. Hvala za recept, torta izgleda savršeno, kome je sumnjivo iz bilo kojih razloga (kuvana ili nekuvana jaja, žumanca sa pare i slično) ne moraju da je prave ili neka modifikuju po svom ukusu. Hvala još jednom

    OdgovoriIzbriši
  8. dali u plazmi ima glutena

    OdgovoriIzbriši
  9. neobradjena termicki jaja nose opasnost os salmonele pa je zato opasno sirova stavljati u tortu,a ne zbog neke arome

    OdgovoriIzbriši
  10. Ma torta je extra :-)
    Sta se narod buni zbog jaja....
    Valjaju oni bome kad su peceni ili skuhani, sareni ili glatki...ma samo u usta i gutaj hahahaha

    OdgovoriIzbriši
  11. ja imam ovaj recept i zove se Afrika torta,a tako se zove i u poslasticarnicama kada se narucuje! Inace torta je extra!!!

    OdgovoriIzbriši
  12. Dali imate neki recept za cokoladnu tortu ali da je puna kreme od cokolade, da slag uopce nejde u nju,

    OdgovoriIzbriši
  13. Citam komentare i ne ide mi u glavu kako su zene glupe! To sto se jaje pije zbog ovog ili onog je OK, ljudi samo hoce da dokazu neukim domacicama da kada se sirova jaja stave u tortu ONA SE NE POJEDE ODMAH vec stoji u frizu PAR DANA. Sto znaci postoji vjerovatnoca da se pojavi SALMONELA a samim tim da se ukucani razbole. Najvise nevolim neuke ljude koji ne zele da saslusaju vec sve najbolje znaju.

    OdgovoriIzbriši