02. 09. 2013.

Domaći pečeni ajvar

Domaći pečeni ajvar


Sastojci:
  • 10 kg crvenih roga paprika  
  • 5 kg patliđana  
  • 3-7 kom malih ljutih svježih papričica  
  • nekoliko šaka soli  
  • 1 l ulja (suncokretovo ili biljno)  
  • 1 dcl octa  
  • 12-15 kom staklenki (ovisno o veličini)
Priprema:

Paprike operite i stavite peći u pećnicu na 200°C oko 20 min. tj. dok ne budu meke kad ih pipnete vilicom. U nekoliko tura ispecite sve paprike. Kad su pečene ostavite ih u lonac poklopljene da još malo omekšaju od pare. Uklonite im stabljiku i koliko možete od sjemenki. Kožu nije potrebno guliti, ali ako vam to predstavlja zadovoljstvo možete.


Patliđane ogulite prije pečenja, i izrežite na četvrtine, pecite također na istoj temperaturi kao i paprike, i otprilike isto vrijeme, tj. dok ne bude pečen i omekanio.

Pečeno povrće sameljite u stroju za mljevenje na srednju širinu sita. Pokušajte na par paprika odmah mljeti koji patliđan, da vam smjesa bude što ujednačenija, također dodavajte i ljute papričice, prema svom ukusu. Bez obzira radite li blagi ili ljuti, par papričica je dobro za aromu. Meljite dok ne sameljete sve povrće.

Od količine samljevenog povrća ispadnu oko 2 velike tepsije pune smjese, što treba raspodijeliti za dva velika široka lonca dubine cca 25 cm. Bolje je da je lonac širi, lakše je ukuhavati ajvar.

Na dno lonca izlijte malo ulja, ubacite smjesu i krenite kuhati, na najmanjem plameniku na najlakšoj vatri, uz neprestano miješanje, oko 2-3h.Dodavajte polako tijekom kuhanja par žlica soli i ulje.

Ulje se dodaje postepeno, svakih 15-30 min. odn kad vidite da je povrće upilo ulje koje ste predhodno dodali. Na svaku smjesu ide oko pola litre ulja, ne stavljajte više jer će biti premasan. Isto tako sa soli i octom…samo nekoliko žlica octa ili eventualno pola dcl da zamiriši.

Ajvar je gotov kada boja od početne crvene pređe u naranđasto-smeđu, možete ga testirati tako da jednu žličicu ajvara stavite na tanjurić da se ohladi, kada ga nagnete da ne sleti dolje odmah, već ako polako klizi gotov je. Minimalno je potrebno oko 1, 5h odn. 2h kuhanja.

Skuhani ajvar ulijevajte u predhodno zagrijane staklenke koje ste u pećnici grijali na 100°C oko 20 min. Okrenite ih naopačke da se vakumiraju, prije zatvaranja staklenki po želji možete staviti par kapi ulja na ajvar, to je navodno za konzerviranje, ali ja nisam stavljala.

Broj komentara: 5:

  1. ovaj ili onaj nacin spremanja ajvara stvar je ukusa..ja nisam ranije dodavala patlidjan dok jednom prilikom nisam probala pa mi se svideo ukus ali u manjoj kolicini 2 kg na 14 kg paprika.Pravi ajvar je bez patlidjana,samo paprika,pece se i cedi se ,melje i dodaje se samo ulje i so.Slazem se sa Gordanom kod mene ne ostaje nista koliko god se spremi sve se pojede .

    OdgovoriIzbriši
  2. Zanimljivi komentari. Ovde samo neto da razjasnim: razni regioni nazivaju mozda istim imenom (u ovom slucaju ajvar) razlicite varijante. Ali, sve je stvar licnog afiniteta sta se voli i kako se nazive. Slicno je i sa burekom. Burek se Bosni uvek pravi sa sitom. U Srbiji je drugacijeg "pakovanja" i burek je sve sto se na isti nacin "pakuje" a zanimljivo je da je turski)a mozda i kurdski (istocni deo Turske) nesto sto ni u Srbiji ni u Bosni nikad ne bi nazvali burek - nego - pre bih rekao modifikacija pizze.: Pozdrav P.

    OdgovoriIzbriši
  3. kako god da se napraviako je ukusan i dobar je a ja ga pravim sa senfom i mogu vam reći da je super ali sad nemam vremena da vam napišem moj recept ali i to ću uskoro napisati pa ko hoće neka proba, pozdrav svima

    OdgovoriIzbriši
  4. Koliko točno soli ide u recept? Ja to ne znam otprilike pa se bojim da ne pogriješim.

    OdgovoriIzbriši
  5. Pravi ajvar, kao sto su neki vec rekli, je ajvar od PECENE ljustene
    paprike sa dodatkom neke ljute paprike koja mu vise odrzava rok trajanja,mada kod mene to ne stoji dugo. Uz to so i malo esencije na kraju, normalno ulje za przenje...

    OdgovoriIzbriši