25. 09. 2013.

Čokoladni "par excellence"

Čokoladni

Sastojci:
  • 1,5 dl kuhane crne kafe
  • 375 g šećera
  • 375 g putera
  • 375 g crne čokolade za kuhanje (sa 70% kakaoa)
  • 2 dl žumanaca (pasterizovanih)
  • 4 dl bjelanaca (pasterizovanih)
Priprema:

Čokoladu i puter isjeckajte na manje komadiće potom stavite u zdjelu sa šećerom i kuhanom crnom kafom, zatim rastopite sve zajedno na pari . Pazite da vam voda ispod zdjele u kojoj topite sastojke ne prokuha. Ostavite da vam se rastopljena masa ohladi na sobnoj temperaturi.

U međuvremenu, umutite žumanca u pjenastu masu. Potom, posebno, črvsto umutite bjelanca.

Kada vam se čokoladna masa ohladila (ali ne i sčvrsnula), polahko je dodajite u umućenu masu od žumanaca, mješajući kašikom za kreme. Nakon toga,pažljivo dodajite masu od bjelanaca, kašiku po kašiku, veoma lagano mješajući, da se dobije homogena masa.

Obložite tepsiju (20 cm x 30 cm) papirom za pečenje i izlijte pola smjese. Pecite je na 175 stepeni oko 30 min. Drugu polovinu ostavite u frižider.

Kada kolač izvadite iz rerne nakon 30 minuta, pustiti ga da se ohladi. Kolač će izgledati kao da nije skroz pečen, malo će i da se slegne, ali to je upravo pravilno.

Kada se pečeni dio ohladio, potrebno je preliti ostatak čokoladne smjese i ostavite da se sve stisne najmanje 4-5 sati u frižideru, ili preko noći, prije serviranja. (Kuharski recepti)

Broj komentara: 11:

  1. Koliko je jaja 2 dcl žumanaca i 3 dcl belanaca?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa fino uzmete mjericu s decilitrima i punite dok nebude 2dcl !

      Izbriši
  2. i mene to zanima :D....

    OdgovoriIzbriši
  3. I ja se to sve pitam i gdje se uopce moze kupiti pasterizirano jaje?

    OdgovoriIzbriši
  4. Najbolja je mjera u decilitrima! Jaja su različite veličine, pa tako imaju i različitu masu. Dakle, mjeri, pa koliko jaja ispadne :) A, pasterizirana jaja (može posebno žum. posebno bjel. i u tečnom stanju) se mogu kupiti u malo bolje opremljenim supermarketima.

    OdgovoriIzbriši
  5. Najbolja je mjera u decilitrima! Jaja su različite veličine, pa tako imaju i različitu masu. Dakle, mjeri, pa koliko jaja ispadne :) A, pasterizirana jaja (može posebno žum. posebno bjel. i u tečnom stanju) se mogu kupiti u malo bolje opremljenim supermarketima.

    OdgovoriIzbriši
  6. Da li to znači da stavljam u mjericu od 2dcl toliko žutanjaka dok se ne popuni????

    OdgovoriIzbriši
  7. O Boze dragi trebala vam je zena nacrtati!!! Kad kaze 2dcl to onda znaci 2dcl !!!!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hahaha de nacrtajte vi ;)
      Pasterizirana jaja mhmhmh..

      Izbriši
  8. Ne razumem cemu se vecina cudi kod pomena pasterizovanih jaja !!?? Ako ste malo bolje pogledali rafove tj, frizidere supermarketa poslednjih dve godine videli bi pasterizovana jaja. A ako je iko primetio u receptu polovina mase se ne obradjuje termicki zbog toga je i neophodna upotreba pasterizovanih jaja, a za siru informaciju treba da znate da sve konditorske fabrike (fabrike slatkisa) koriste pasterizovana jaja ali imaju svoje masine za pasterizaciju, samo se pitam kako nikome ne smeta pasterizovano mleko......

    OdgovoriIzbriši
  9. Ljudi, svi Vi koji komentirate, vezano za pasterizirane žumanjke i belanjke..stvarno ste biseri...osviještenom i informiranom čovjeku je jasno o čemu se u receptu radi, ovo je recept koji je itekako poželjan ako ne želite probleme sa jajima, bez obzira kakva...pogotovo za djecu, mnoštvo i profesionalno...prošla su vremena domaćih jaja...nitko ne želi riskirati...najlakše je ismijavati, priupitajte se malo i zamislite...jer odajete neinformiranost...

    OdgovoriIzbriši