19. 09. 2013.

Banana Split torta

Banana Split torta


Sastojci:

Za tijesto:
  • 5 jaja
  • 5 žlica tople vode
  • 150 g šećera
  • 100 g brašna
  • 25 g škrobnog brašna (Gustina)
  • 25 g kakaa u prahu
Krema I:
  • 1 vrećica pudinga s okusom čokolade
  • 500 ml mlijeka
  • 2 žlice šećera
  • 250 g mascarpone sira
  • 3 lista bijele želatine
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 30 g kakaa u prahu
  • 150 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 4 – 5 banana
  • sok od 1 limuna
Krema II:
  • 1 vrećica pudinga s okusom vanilije
  • 500 ml mlijeka
  • 2 žlice šećera
  • 3 lista bijele želatine
  • 1 flašica vanilija arome
  • 150 ml slatkog vrhnja za šlag
Ukrašavanje:
  • 300 ml slatkog vrhnja za šlag
  • bijela narezana čokolada
  • banane
  • med ili limun
Priprema:

Tijesto: 

Žumanjke odvojiti od bjelanjaka. Bjelanjke čvrsto izraditi i polako, uz neprestano miješanje dodavati 50 g šećera. Žumanjke zajedno s toplom vodom pjenasto umutiti i polako dodati ostatak šećera. Zatim brašno zajedno sa snijegom od bjelanjaka dodati žumanjcima i lagano metlicom za snijeg umiješati. Tijesto podijeliti na dva jednaka dijela. U jedan dio dodati 25 g Gustina a u drugi dio 25 g kakaa i također metlicom za snijeg umiješati. Dno kalupa za tortu (26 cm) obložiti papirom za pečenje i svako tijesto posebno peći 30 min. na temp. 180 °C. Biskvite ostaviti da se ohlade. Zatim svaki biskvit jednom vodoravno prerezati.

Krema I: 

3 lista želatine u hladnoj vodi omekšati. Čokoladu narezati i na pari omekšati. 150 ml slatkog vrhnja čvrsto izraditi. Puding od čokolade skuhati po uputi s ½ l mlijeka i 2 žlice šećera. Skloniti sa štednjaka, dodati ocijeđenu želatinu, izmiješati, prekriti folijom svježine (direktno na površinu) i ostaviti da se ohladi. Zatim hladan puding izmiješati s  mascarpone sirom, rastopljenom čokoladom i kakaom. Na kraju metlicom za snijeg lagano umiješati tučeno slatko vrhnje.

Krema II: 

3 lista želatine u hladnoj vodi omekšati. 150 ml slatkog vrhnja čvrsto izraditi. Puding od vanilije skuhati po uputi s ½ l mlijeka i 2 žlice šećera. Skloniti sa štednjaka, dodati ocijeđenu želatinu, aromu vanilije, izmiješati, prekriti folijom svježine (direktno na površinu) i ostaviti da se ohladi. Zatim hladan puding metlicom za snijeg izmiješati lagano s tučenim vrhnjem.

Slaganje i ukrašavanje torte: 

Na tanjur za tortu staviti svijetli biskvit i oko njega obruč kalupa od torte. Biskvit premazati polovinom čokoladne kreme, staviti tamni biskvit, premazati ga polovinom kreme od vanilije, zatim posložiti narezane banane, koje ste prethodno poprskali sokom od limuna i banane premazati ostatkom kreme od vanilije. Prekriti svijetlim biskvitom, koji premažemo ostatkom čokoladne kreme (oko 5 žlica odvojiti). Na kraju položiti na kremu tamni biskvit. S odvojenih 5 žlica kreme tortu premazati odozgor i staviti u hladnjak preko noći.

Sutradan! 

300 ml slatkog vrhnja čvrsto izraditi. Bijelu čokoladu tanko narezati. Banane narezati i preliti s malo meda ili limuna, da ne dobiju tamnu boju. Tortu oprezno oštrim nožem odvojiti od kalupa i premazati tučenim vrhnjem. Ukrasiti narezanom bijelom čokoladom i bananama. (ljiljananieder.com)

4 komentara:

  1. Upravo sam zavrsila sa pravljenjem ove torte,jos sutra slijedi ukrasavanje dok se sve kreme stisnu.Naime htjela bih sa vama podijeliti koju rijec tko je dao recept i sa onima koji su je pravili.Po mom misljenju materijal za tijesto je premalo za dvije kore,u prvom pokusaju sam neravnomjerno podjelila tijesto tako da mi je bijela kora ispala deblja od crne,koju sam uspijela nekako prerezati sa poteskocom i cjepanjem na vise mjesta,crnu koru nije bilo teorije presjeci jel je bila pretanka i prhka oko rubova,tako da sam morala ponoviti postupak stim da sam ovaj put stavila vise tijesta u crnu koru kako bih dobila sad dvije, te da se izjednaci sa prvom turom gdje sam dobila dvije zute kakave takve.Uspjela sam je zakrpati sa kremama,te cu sutra jos dovrsiti sa slagom.Svi produkti za materijal su iz njemacke i svicarske pa mozda i do toga ovisi ukus i kvaliteta, brasna,pudinga,slaga itd,Kada se proba javicu se kako bih vam rekla kakav je ukus ispao :)

    OdgovoriIzbriši
  2. svi koji su jeli ovu tortu sto sam je slagala,bili su odusevljeni,zao mi je sto nemogu staviti sliku i da pogledate kako je izgledala izvana i iznutra ;)...opet cu je praviti ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Molim pomoc!!!"list bijele zelatine" Gde to ima da se kupi u CH

    OdgovoriIzbriši
  4. Ima u Migrosu anonimni :D

    OdgovoriIzbriši