24. 09. 2013.

Banana Split kolač

Banana Split kolač


Sastojci:

Za koru:
  • 3 jaja
  • 250 gr. šećera
  • 50 gr. brašna
  • 50 gr. kakao
  • 250 gr. maslaca
  • 1 banana
  • 1 vanilin šećer
Za kremu:
  • 3 dcl. slatke pavlake
  • 300 gr. čokolade
  • 1 banana
Za ukrašavanje:

  • 2 šlaga ili šlag kreme

Priprema:

Maslac istopiti u tiganju na srednjoj temperaturi i ostaviti ga nekoliko minuta nad vatrom dok ne dobije zlatnu boju i jedan lep, specifičan miris. Ovde pazite da temperatura nihje previsoka jer maslac može zagoreti!

Ostaviti da se malo prohladi pa dodati šećer i vanilin šećer. Izmešati pa dodavati jedno po jedno jaje ručno mešajući. Dodati zatim i izgnječenu bananu pa brašno i kakao. Sve ručno izmešati i sipati u pleh dimenzija 23x32 cm i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko 35 minuta. Kod ovakvih kolača je veoma važno da se ne prepeku nego da ostanu sočni i posle pečenja. 

Koru ostaviti da se skroz ohladi. 



Za krem, prokuvati slatku pavlaku i bananu isečenu na kolutove. Procediti i odmah dok je vrela slatka pavlaka preliti preko čokolade i dobro izmešati da se čokolada istopi. Bananu izmiksajte ili izgnječite dobro viljuškom, spojite sa kremom i ostavite da se ohladi do sobne temperature. 

Preliti preko kore i ostaviti preko noći u frižideru da se stegne.

Umutiti 2 šlaga ili šlag kreme, ostaviti u zamrzivač da se skroz smrzne, vaditi kao kuglice sladoleda i dekorisati kolač. Gore još malo prošarati istopljenom čokoladom. (Mamina jela)

Nema komentara:

Objavi komentar