29. 08. 2013.

Mermelada od mrkve

Mermelada od mrkve


Sastojci:
  • 1.5 kg mrkve   
  • 3 limuna   
  • 1 kg šećera
Priprema:

Oguliti, očistiti šangarepu i oprati.

1 kg očiscene mrkve i isjećene na manje komade staviti u jednu posudu i dodati sto manje vode ( tek toliko da se mrkva moze skuhati/omekšati).

Kuhati mrkvu dok ne omekša. Ukloniti sa vatre i procjediti ( bez tečnosti ).

Ocjeđenu mrkvu propasirati u pire. Dodati šećer i staviti da se kuha 30 minuta. Dodati limunov sok i koricu od limuna. Zagrijavati dok se ne zgusne i ispari tečnost.

Gotovom marmeladom puniti tegle koje smo prethodno oprali u vreloj vodi i prosušili. zatvoriti i čuvati na hladnom.
 (coolinarika.com)

Broj komentara: 9:

  1. AKO NEKO ZOVE SARGAREPU ;MRKVA ; ZNACI NE GOVORI SRPSKI I PREMA TOME OPROSTENO STO JE POGRESILA, JA ZIVIM U INOSTRANSTVU 50 GODINA I NIKAD ME NISU POPRAVILI U IZGOVORU SA SARKAZMOM NEGO ISPOMOCU I JAS NESTO TO JE MADJARSKA REC A NE SRPSKA

    OdgovoriIzbriši
  2. Ima kineska poslovica: Nije važno Koje je boje mačka, nego da li miševe lovi!

    OdgovoriIzbriši
  3. recept je odlican :)

    OdgovoriIzbriši
  4. mrkva je slovacka rec a na madjarski se kaze isto sargarepa

    OdgovoriIzbriši
  5. nemoguci ste, samo mane nalazite,

    OdgovoriIzbriši
  6. Da, vetšina je nešto ljuta, onda se izživljavaju na mrkvi I autorici.

    OdgovoriIzbriši
  7. meni je isto mrkva i šargarepa važan je recept a frustrirani bi trebali p
    otražiti drugo mjesto za prebacivanje kako se kaže ovdje ili tamo

    OdgovoriIzbriši
  8. Bes mi ju je zao. Ne uzivati u ovako lijepom I jednostavnom receptu vec gledati ima li sto da prigovori je osona kojoj treba pomoci da vrati osmijeh u svoj zivot.

    OdgovoriIzbriši
  9. Samo svi prigovaraju oko šećera, pa oko mrkve, pa oko šargarepe, pa gdje se kako govori, to se zove nezahvalnost, dobiješ osnovni recept a ti dodaj ili oduzmi

    OdgovoriIzbriši