12. 08. 2013.

Karamel kolač s bananama

Karamel kolač s bananama


Sastojci za koru:

  • 1 banana
  • 4 jajeta
  • 1 šolja brašna
  • 1 dl ulja
  • 10 g cimeta
  • 1 prašak za pecivo
  • 4 kašike šećera
Za fil:

  • 300 g šećera
  • 2 dl slatke pavlake
  • 150 g margarina
  • 200 g šlaga
  • 2,5 dl mleka
  • 4 banane
Dekoracija:

  • 50 g čokolade
Priprema:

Kora: Penasto umutiti jaja i šećer. Dodati ulje, brašno, cimet i prašak za pecivo i umutiti mikserom. Tepsiju nauljiti i posuti brašnom, poslagati po dnu kolutove banane. Preliti ih pripremljenom smesom za koru i peći na 190 stepeni.

Fil: U šerpu sipati 300 g šećera i zagrevati na umerenoj temperaturi, dok se ne karamelizuje. Potom dodati toplu slatku pavlaku i nastaviti sa kuvanjem mešajući, dok karamel ne dobije potrebnu gustinu. Skloniti sa ringle, pa u topao fil dodati margarin. Promešati i ostaviti da se ohladi.

Umutiti šlag sa mlekom, pa dodati polovinu fila od karamele i promešati.

Na kraju pečenu koru premazati filom od karamela i šlaga, poslagati kolutove banana i premazati preostalom karamelom. Posuti rendanom čokoladom. (recepti.com)

Broj komentara: 18:

  1. sto nije slag i slatko vrhnje isto. kako slag pomjesati sa mlijekom?

    OdgovoriIzbriši
  2. Da upravo ja nisam razumjela koji šlag sada pomješati sa mlijekom, mislite na gotov šlag,ili?

    OdgovoriIzbriši
  3. Slatko vrhje je slatka pavlaka ili SLAG koji se u puno, puno delova sveta tako zove; ali u Srbiji postoji SLAG u prahu koji se kupuje u pakovanjima, kao npr. pakovanja za pudinge i taj se slag priprema sa mlekom. Muti se mixerom dok se ne dobije odredjena cvrstina On ima, za mene, sasvim drugaciji ukus! JASNO?????

    OdgovoriIzbriši
  4. Takšen šlag imamo tudi pri nas v sloveniji

    OdgovoriIzbriši
  5. ovaj kolač je pravila moja sestra Mira sad za vikend predivan je ,brzo se napravi ali još brže pojede .

    OdgovoriIzbriši
  6. aj i ja da pitam sta je slatka pavlaka :D ko bude 100-ti sa tim pitanjem dobija nagradu-slatku pavlaku,naravno :P

    OdgovoriIzbriši
  7. A gde idu banane one za fil? I u kom obliku?

    OdgovoriIzbriši
  8. KOLIKO DUGO SE PEĆE KORA?:-)

    OdgovoriIzbriši
  9. Recept je stvarno predivan. Osoba koja je napisala recept je fino objasnila kud kako i sta. Samo mi je glupo sto neki ljudi samo prelete kroz recepat i pisu glupe komentare. Kao da nikad nisu spremali kolac a kamoli sta drugo. Velika pohvala za osobu ciji je recepat i naravno....jos mnogo takih da jih isprobamo.hvala

    OdgovoriIzbriši
  10. kolac je super samo imam problem kada istopljen secer sipam u vrhnje on se zgrudva pa ako duze kuham zna se prosiriti inace moji ga pojedu na dvaput super je hvala za recept

    OdgovoriIzbriši
  11. malo je blesavo napisan ovaj recept

    OdgovoriIzbriši
  12. Ne znam da li ce moje pitanje da bude glupo... Evo priznajem da u pravljenju kolaca nisam bas najbolja. Recept sam pazljivo procitala, samo me zanima koliko se karamelizuje secer? Ovde pise do odredjene gustine, a ja ne znam koliko je to. Treba li mozda secer da primi neku boju karamele? Ili nesto na braonkasto? Ako neko ima strpljenja,
    zahvalna cu biti na odgovoru. :)

    OdgovoriIzbriši
  13. da, karamel treba da bude boje jantara,odnosno prema želji, može i nešto tamniji ali je onda pomalo gorkast, a umjesto banana jako lijepo izgleda sa kivijem, a ja imam recept za tijesto od 9 bjelanjaka, 30 dkg. štaub šećera, jedna jušna žlica jabučnog octa, mogu 2 vanile-šečer,....bjelanjke i šečer izraditi u čvrsti snijeg dodati ocat lagano promješati istaviti peći na 150 stepeni oko 50 minuta kada se ohladi filovati sa voćem, kivi, mogu jagode


    OdgovoriIzbriši
  14. fil za ovu koru od bjelanjaka je,, izraditi 9 žumanjaka sa 4 jušne žlice šečera,4 žlice oštrog brašna, 2-3 vanilin šečera, aposebno zakuhati 2,5dcl mlijeka,i u to miješajuči sipati izrađene žumanjke malo prokuhati i u ohlađeno dodati jedan margarin, ja u ohlađenu smjesu jaja dodajem margarin jer se tako jednoličnije izradi, izatim filovati; naohlađeniu koru poslažem voče , preko voća fil a na fil izrađeni šlag, bilo iz vrećice ili onaj (tekuči) iz kutije,a radi kontrasa boja ja dodajem kivi ,jagode ili neko voće koje daje kontrast žutom filu i bijelom šlagu,,probajte odlično je ..a recept za karamel fil imam ovaj i stvarno je odličan;20 dkg. šečera špinovati na vatri ikada poprimi boju jantara preliti sa 2dcl.mlijeka ilagano kuhati dok se šečer ne otopi i u taj karamel sipati5,5 dcl mlijeka u kojem smo umiješali 2dkg. šečera, i 7dgk. oštrog brašna dobro promiješali i tako sipamo u karamel ikada se zgusne u još vruče dodajemo jedan margarin, dobro izmješamo i filujemo kolač.

    OdgovoriIzbriši
  15. Je li slag krema ili slag pjena? Hvala

    OdgovoriIzbriši
  16. meni se čini fenomenalan ;) moram probati

    OdgovoriIzbriši