28. 08. 2013.

Džem od šljiva

Džem od šljiva


Sastojci:
  • 3 kg plavih duguljastih šljiva  
  • 1 kg šećera  
  • 2 dcl vinskog octa  
  • 1 dcl ruma  
  • 1 žličica cimeta u prahu  
  • 1 žličica klinčića u prahu
Priprema:

Operite i očistite šljive od koštica, narežite ih na četvrtine, pa onda na kockice.



Zavrijte ocat u širokom loncu i dodajte mu šećer. Kad nastane sirup od šećera i octa, dodajte šljive. Kuhajte otprilike 3h uz neprestano miješanje. Šljive će mijenjati boju od roskaste, do crvenkaste i na kraju ljubičaste.


Kada džem bude već lagano gust i taman, oko pola sata prije kraja kuhanja dodajte mu rum i začine. Dobro promiješajte da se sve prožme.

Ulijte u staklenke predhodno zagrijane u pećnici na 100°C oko 20 minuta. Okrenite ih naopačke da se vakumiraju. Ostavite džem nekoliko dana na suhom i tamnom mjestu.

Broj komentara: 8:

  1. 3 SATA NEPRESTANO MJESATI ! TO JE STVARNO DUGO

    OdgovoriIzbriši
  2. ne znam sto ce nam sirce, a i zacini, dovoljne su sljive i secer i to s ukuha. S tim da se sve stavi u tople tegle Koje su bile u toploj rerni na 50 C, oko sat vremena i ne sikirajte se moze stajati i godinama da se ne ubudjavi. Ukus je pravi a nema konzervansa.

    OdgovoriIzbriši
  3. bas tako ,i ja isto tako spremam vec godinama ,,,pozzzz....


    OdgovoriIzbriši
  4. I ja pravim kao Anonimno od 28.kolocoza 2013 i odličan je.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja volim pekmez kad je brez secera

    OdgovoriIzbriši
  6. iskljućivo bez šećera,stoje oćišćene preko noći, vruć pekmez u vruće tegle,kad se napune staviti u rernu teglena 2sata na 100c.zdravi i ukusno mogu i dijabetičari

    OdgovoriIzbriši
  7. 2 kg sljiva,1 kg secera,200 gr cokolade za kuhanje i jedan limun.Sljive i limun sameljem ,dodam secer i kuham 8 min,zatim dodam cokoladu i sipam u zagrijane tegle.Drzim naopacke tegle deset min.

    OdgovoriIzbriši
  8. ovdje ima stvarno puno prijedloga i dobro je da svatko radi prema svom ukusu. Ja ću vam jedino reći da ja flašice za vrelu zimnicu nikada ne zagrijavam, opranu i suhu flašicu stavljam na dva na križ stavljena noža i kipuće lijevam u flašice sobne temperature, odmah stavljam poklopac na navoj, čvrsto zatvorim, stavljam falašicu do flašice da se dotiču i ozgora ih pokrijem dekama, da se postepeno dunstaju dokle god se ne ohlade. Nikada se kvare (samo treba paziti a su poklopčići ispravni da nisu hrđavi)

    OdgovoriIzbriši