20. 08. 2013.

Čija je smokva?

Kolač od smokvi

Sastojci:
  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja ulja,
  • 1 i 1/2 šolje brašna
  • 1/2 šolje rogačevog brašna
  • 1 prašak za pecivo 
  • 2 jaja
  • 1 šolja mlijeka
  • 1 šolja dinstanih jabuka (ja sam stavila 3 supene kašike đema od šljiva)
  • sirove smokve
Glazura:
  • 100 gr čokolade za kuhanje
  • 2 kašike kakao praha
  • 6 kašika vode
  • 6 kašika šećera
  • malo maslaca ili ulja
Priprema:

Umutiti jaja, šećer, ulje, dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo, zatim rogačevo brašno, dinstane jabuke ili đem i mlijeko. Sve dobro izmiješati da se dobije glatka smjesa.

Istresti u podmašćen pleh (28) a na tijesto pažljivo poredati sirove smokve izrezane na kriške, peći 30 minuta na 200 c ili prilagoditi vašoj pećnici (kontolišite čačkalicom).

Glazura: 100 gr čokolade za kuhanje, 2 kašike kakao praha, 6 kašika vode, 6 kašika šećera,malo maslaca ili ulja, prokuhati, prohladiti i preliti kolač.

Recept nam je poslala: Fata Jovičić

Nema komentara:

Objavi komentar