30. 08. 2013.

Ajvar od zelene rajčice

Ajvar od zelene rajčice


Sastojci:
  • 850 gr patlidžana  
  • 1700 gr zelene rajčice  
  • 5 kom svježih crvenih feferona ljutih ( ili po ukusu )  
  • 2 dcl ulja  
  • 3-4 žlice soli  
  • 2 grančice svježeg ružmarina  
  • 1 žlica bibera u zrnu  
  • prstohvat konzervansa
Priprema:

Patlidžan oprati, prerezati na pola i ispeći u rerni, ohladiti, oguliti pa nasjeći na manje komade.



Zelene rajčice oprati, očistiti i nasjeći na manje komade, feferone oprati i ukloniti im koštice.

U blender staviti malo vode pa redom miksati povrće, turu po turu, svaki put u blenderu ostaviti malo izmiksanog tekućeg povrća da se lakše miksa - na kraju ubaciti ružmarin i biber u zrnu.

U posudi u kojoj će se ajvar kuhati (ja sam koristila pizza pekač) na ugrijano ulje izliti izmiksamo povrće, začiniti i polako krčkati dok se lijepo ne zgusne - cca sat vremena.

Kad se dobije željena gustoća ubaciti prstohvat konzervansa, još malo krčkati a onda sipati u čiste tegle, zatvoriti, posložiti u neku kutiju i prekriti dekom te ostaviti tako 24h. (coolinarika.com)

1 komentar:

  1. zorica barišić29. rujna 2013. u 09:28

    Ja ću danas praviti po savjetu Radmile Res, jer tako pravim i pekmeze i obični ajvar. Pekmez od šljiva sam ve godine, jednu turu, probala napraviti bez zrnca šećera, jer je ove godine šljiva jako slatka...izvrsno stoji, samo teglicu koju otvorim treba brže potrošiti...Vjerujem da se pod "očisti paradajz"misli na pranje, sjecakanje tamnih mrlja i slično...pisat ću kada probamo ajvar...

    OdgovoriIzbriši