16. 07. 2013.

Bijela torta s višnjama

Bijela torta s višnjama
Bijela torta s višnjama

Sastojci:

Biskvit:
  • 1 jaje
  • 2 kašike mljevenog rogača ili kakaa
  • 7 kašike brašna
  • 7 kašike šećera
  • 7 kašika vode
  • 1/2 praška za pecivo
Krema:
  • 4 bjelanjka (snijeg )
  • 2 čaše jogurta
  • 2 čaše kiselog vrhnja (ili jedan svježi sir oko 400 grama)
  • 15 dkg šećera
  • 4 žlice brašna
  • 2 vanilin šećera
Glazura:
  • 1 kiselo vrhnje
  • 2 žlice šećera 
  • sirup ili kompot od višanja 
Priprema:

Biskvit:

Napraviti biskvit od navedenih sastojaka i zapeći na 160 stepeni, 10-15 minuta

Krema:

Napraviti šlag od bjelanjaka i u šlag dodati ostale sastojke i pomiješati. Kašikom stavljati kremu po lagano zapečenoj smjesi i vratiti u pećnicu na 180 stepeni na 45 minuta.

Glazura:

Kiselo vrhnje i šećer pomiješati i preliti na tek izvađenu tortu iz pećnice. Sirup ili kompot kapati preko i miješati da nastanu lijepe šare. Ohladiti na sobnoj temperaturi i zatim staviti 2 sata u frižider. Prijatno!

2 komentara:

  1. posto rogac ide u koricu sta je to neznan?

    OdgovoriIzbriši
  2. kaze se 'sne' od belanaca, a ne 'slag'

    OdgovoriIzbriši