24. 05. 2013.

Tunel torta

Tunel torta

Tijesto:
  • 6 jaja
  • sol (na vrh noža)
  • 6 žlica šećera
  • 6 žlica glatkog brašna
  • 3 žlice kakao praha
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 dl mlijeka
  • 1 dl ulja
Krema:
  • 50 dag nektarina
  • 5 - 7 dag šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 2,5 dl slatkog vrhnja
  • 1 – 2 žlice soka od limuna
  • 6 listova želatine
  • 3 žlice likera od breskvi ili soka od breskvi
  • 2 nektarine
Premaz:
  • 3 žlice marmelade od bresaka ili marelica
  • 10 dag bijele čokolade za kuhanje
  • 4 – 5 žlica slatkog vrhnja

Ukrašavanje:
  • 5 dag tamne čokolade za kuhanje
Priprema:

Pećnicu zagrijati na 180°C.

Za tijesto: Kalup za kuglof (promjera 24 cm) namazati maslacem i posuti brašnom. Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke zajedno sa soli istući u čvrsti snijeg. Žumanjke zajedno sa šećerom kremasto izraditi. Brašno, prašak za pecivo i kakao izmiješati i kroz sito prosijati. U žumanjke dodati mlijeko, ulje, izmiješano brašno i dobro promiješati, bez grudica. Na kraju umiješati snijeg od bjelanjaka i metlicom za snijeg lagano izmiješati.

Tijesto izliti u kalup, izravnati i peći oko 30 minuta. Pečeno tijesto ostaviti u ugašenoj, otvorenoj pećnici oko 15 minuta. Zatim izvaditi i ostaviti potpuno da se ohladi. Hladan biskvit istresti na radnu plohu i dno biskvita oko 1 cm odrezati. Gornji dio vratiti u kalup i uz pomoć noža i žličice vaditi tijesto iz biskvita tako da dobijete izdubljeni biskvit (tunel). Debljina biskvita sa svih strana da bude oko 1 cm.

Za kremu: Nektarine oguliti, koštice odvojiti te narezati. Staviti u mikser zajedno sa šećerom, vanilin šećerom, sokom od limuna i usitniti. Listove želatine namočiti u hladnoj vodi. Slatko vrhnje čvrsto izraditi. Namočenu želatinu ocijediti i na laganoj vatri rastopiti. Želatinu najprije izmiješati s 2 žlice pirea a zatim sa ostatkom. Slatko vrhnje i liker od bresaka dodati pireu i metlicom za snijeg dobro izmiješati.

2 nektarine oguliti i na kriške narezati. Kremom puniti izdubljeni biskvit, kriške nektarinastaviti poprijeko u udubljenja. Izrezano dno biskvita prerezati na dva dijela (radi lakšeg prebacivanja) i prebaciti u kalup odnosno kremu prekriti. Ostaviti preko noći u hladnjaku.

Premaz: Marmeladu zagrijati i tortu pomoću kista izvana namazati. Bijelu čokoladu zajedno s vrhnjem otopiti i tortu okolo namazati.

Ukrasiti s naribanom čokoladom za kuhanje.

Savjet: Od preostale kreme, biskvita i nektarini složiti kremu u čaši a ostatak biskvita izmrviti i upotrijebiti za drugu tortu.

Preuzeto sa: www.ljiljananieder.com

Nema komentara:

Objavi komentar