25. 05. 2013.

Torta od višanja, jagoda i jogurta

Torta od višanja, jagoda i jogurta


Baza: 
  • 120 gr suhog keksa ili keksa sa maslacem
  • 100 gr corn flakes
  • 150 gr maslaca
Krema:
  • 500 gr krem jogurta s okusom vanilije
  • 6 gr želatine (ili 3 listića)
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 4 žlice mlijeka
Žele od višanja i jagoda:
  • 500 gr višanja
  • nekoliko komada jagoda
  • 100 ml vode
  • 2 žlice limunovog soka
  • 60 gr šećera
  • 6 gr želatine (ili 3 listića)
Ukrašavanje:
  • jagode
Priprema:

Stavite u mikser keks i corn fleks, da ih skroz smrvi, zatim u zdjeli ih zaliti sa rastopljenim maslacem (otopiti ga u mikrovalnoj ili na pari). Kalup cca 22 cm obložiti papirom za pečenje, te smjesu rukom dobro pritisnuti da ravnomjerno prekrije dno kalupa.

Želatinu natopiti u vodu da omekša i nakon 10-ak minuta staviti je u mlijeko. Slatko vrhnje (prethodno rashlađeno) dobro izmiksati, zatim izmješati sa jogurtom od vanilije i dodati mlijeko sa lističima želetine. Kada je smjesa gotova (svi sastojci dobro promješani) izliti u kalup i ostaviti 2 sata u hladnjak.

Žele od višanja i jagoda:

Najbolje početi pripremu nakon 2 sata što je ostatak torte u hladnjaku (jer u protivnom želeće se stvrdnuti u posudi). Želatinu otopiti u 100 ml vode, višnje iu nekoliko komada jagoda izmiksati u mikseru. Kada je masa dobro izmiksana uliti u to vodu sa želatinom te lagano preliti preko torte. Ukrasiti sa jagodama.

1 komentar: