06. 05. 2013.

Mramorna torta od jagoda

Mramorna torta od jagoda

Sastojci:

Tijesto:
  • 125 g brašna
  • ½ vrećice praška za pecivo
  • na vrh noža soli
  • 100 g maslaca (sobne temperature)
  • 2 jaja
  • 100 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 100 – 120 ml hladnog mlijeka
Krema I:
  • 300 g svježih ili smrznutih jagoda
  • 50 g šećera
  • 5 listova bijele želatine (7,5 g mljevene želatine)
Krema II:
  • 10 listova bijele želatine (15 g mljevene želatine)
  • 750 g čvrstog jogurta 3,5% m.m.
  • 120 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 300 ml slatkog vrhnja za šlag (bez šećera)
  • 2 – 3 žlice soka od limuna
  • 300 g svježih jagoda
Ukrašavanje:
  • 200 g svježih jagoda
  • ½ vrećice bijelog preljeva za torte
  • 100 - 150 ml slatkog vrhnja za šlag
Priprema:

Tijesto:
Pećnicu zagrijati na 200 °C. Dno kalupa za torte (26 ili 28 cm) prekriti papirom za pečenje. Brašno, prašak za pecivo i sol staviti u veću posudu i izmiješati. Maslac narezan na listiće, jaja, šećer i vanilin šećer dodati mješavini brašna te mikserom kremasto izraditi (2 – 3 minute). Tijesto staviti u kalup, izravnati i peći oko 18 minuta. Biskvit izvaditi iz pećnice i ostaviti da se potpuno ohladi. Hladan biskvit prebaciti na tanjur za tortu, oko biskvita položiti obruč kalupa i biskvit preliti hladnim mlijekom.

Krema I: Smrznute jagode ostaviti na sobnoj temperaturi da se odmrznu ili svježe jagode očistiti, oprati i narezati. Zatim u mikseru jagode zajedno sa šećerom usitniti (ispirirati) te kroz fino cjedilo protisnuti. 5 listova želatine u hladnoj vodi omekšati.  Želatinu ocijediti i na laganoj vatri rastopiti. 4 žlice piriranih jagoda izmiješati sa želatinom i nastaviti na štednjaku miješati, sve dok se ne dobije glatka, tekuća masa. Želatinu odmah umiješati u ostatak piriranih jagoda i kremu ostaviti sa strane.

Krema II: Želatinu u hladnoj vodi namočiti. Slatko vrhnje čvrsto izraditi. Jogurt, šećer, vanilin šećer i sok od limuna dobro mikserom izmiješati. Želatinu  ocijediti i na laganoj vatri zajedno s 2 žlice jogurta rastopiti. Uz neprestano miješanje dodati masi od jogurta. Zatim dodati tučeno slatko vrhnje te metlicom za snijeg kremu dobro izmiješati.

300 g jagoda oprati i očistiti. Zatim jagode prerezati po pola i polovicama jagoda obložiti rub kalupa, s tim što rezana strana treba biti prislonjena uz obruč. Jogurt kremom namazati biskvit, na jogurt kremu stavljati hrpice kreme od jagoda i vilicom šarati, da ima izgled kao mramor. Zatim ponovo staviti malo jogurt kreme, hrpice jagoda, vilicom prošarati , završiti jogurt kremom te  kremu izravnati.

Ukrašavanje: Jagode narezati na ploške. Ploške slagati po površini kreme u krug i to početi slaganje s vanjske strane prema unutra. ½ vrećice preljeva za torte pripremiti prema uputi i tortu tanko premazati. Tortu ostaviti preko noći u hladnjaku. Sutradan oprezno nožem tortu odvojiti od obruča i obruč ukloniti. Slatko vrhnje čvrsto izraditi i biskvit skriti - ukrasiti zvjezdicama od šlaga.

Savjet: Preljev za torte se može i izostaviti, ako se odmah sutradan torta konzumira jer preljev ujedno jagode i konzervira na kraće vrijeme. Ako se kreme u toku premazivanja previše stegnu, staviti posude s kremama na kratko u vruću vodu.

Preuzeto sa: www.ljiljananieder.com

Nema komentara:

Objavi komentar