02. 04. 2013.

Princes krofne

Princes krofne


Sastojci za tijesto:
  • 3 dcl mlijeka
  • 10 dkg putera
  • 25 dkg brašna
  • 4 jaja 
  • prašak za pecivo
  • malo soli 
  • pola supene kašike šećera
Sastojci za kremu:
  • 7 dcl mlijeka
  • 5 jaja
  • 5 supenih kašika šećera 
  • 3 supene kašike oštrog brašna
  • 1/2 supene kašike griza 
  • vanilina šipka ili vanilin šećer
  • korica limuna
  • 5-6 dkg putra
Sastojci za glazuru:
  • 10 dkg čokolade
  • malo putera ili ulja
Priprema tijesta:

Mlijeko ukuhati s puterom, solju i šećerom. U zavrelo mlijeko ukuhati brašno i miješati dok se ne pretvori u loptu. 

Kad se smjesa ohladi mikserom umiješat jedno po jedno jaje. 

Gotovu smjesu vaditi kašikom i slagati u tepsiju obloženu pergament papirom. 

Peći u zagrijanoj pećnici na temperaturi 200C. 

Napomena: Rernu ne otvarati 20 minuta. Krofne peći dok lijepo ne porumene. Ohlađene krofne izrezati na pola i filovati kremom. Svaki poklopčić od krofne zamočiti u čokoladu. Umjesto čokolade možete posut sitnim šećerom obogaćenim vanilijom.

Priprema kreme:

6 dcl mlijeka ukuhati sa vanilinom šipkom i naribanom korom limuna. 

3 žumanjka i dva cijela jajeta miksati sa šećerom, potom dodati brašno, griz i razrijediti s 1 dcl mlijeka.

Smjesu zakuhati u mlijeko, kuhati miješajući na srednjoj vatri 15 minuta. U gotov fil umiješati snijeg od dva bjelanjka.

Priprema glazure:

Otopiti 10 dkg čokolade. U otopljenu čokoladu dodati malo putera ili ulja. Preliti preko krofni.

Recept nam je poslala Edita Haller .

Nema komentara:

Objavi komentar