10. 04. 2013.

Mostarski kadaif

Mostarski kadaif

Sastojci za sirup: 
  • 500 g gotovog tijesta za kadaif (sa jajima)  
  • 200-300 g prženih oraha ili badema (mljevenih)  
  • 250 g sviježeg maslaca (otopiti)  
  • 50-100 g  groždica (po želji)
Ostali sastojci:
  • 1 l vode  
  • 700 g šećera  
  • 1 vanilin šećer  
  • 1 limun (sok)  
  • 1 narandža (sok)  
  • 1-2 kašike meda (po želji)
Priprema:


Veliki dublji pleh ili odgovarajući sud premazati maslacem, pa redati sloj kadaifa (gotovih rezanaca), posuti orasima (bademima), groždicama (ako volite).

Sve redati tako (pazite da vam se tijestenina ne mrvi jer treba da ostane kompaktna).

Posljednji red treba bude (kadaif-tijestenina)!

Poprskati sve vrelim maslacem i peći oko 1/2 sata dok lijepo ne porumeni.

Dok se kadaif peće vi pripremite sirup i neka se kuha 5 minuta.

Kada je napola pećen (15-20min.) izvaditi ga i preliti vrucim sirupom i ponovo vratiti da se ispeće do kraja (15 min.).

Ostaviti ga da odstoji do sutra jer je takav puno ukusniji.

Broj komentara: 6:

  1. jel zna netko kako se radi tijesto za kadaif? Ja ga ovdje na Guamu nemam gdje kupiti, a obozavam kadaif.

    OdgovoriIzbriši
  2. A šta je to kadaif, prvi put čujem za tu riječ?

    OdgovoriIzbriši
  3. takodje me zanima sta je kadaif ako sam dobro shvatila to su rezanci za supu il tako nesto

    OdgovoriIzbriši
  4. pise se tjestenina a ne tijestenina i svjezi a ne svijezi....

    OdgovoriIzbriši
  5. meni to nije ukusno

    OdgovoriIzbriši