10. 04. 2013.

Bosanski lonac

Bosanski lonac


Sastojci:
  • 1,5 kg masnijeg mesa sa kostima
  • 3-4 srednja krompira
  • 3 paradajza
  • 1 patlidžan
  • 150 gr mahuna,
  • 2 paprike,
  • 2-3 glavice luka,
  • pola glavice bijelog luka,
  • 2-3 mrkve,peršun
  • 1 manja glavica kupusa,
  • so, biber, paprika,vegeta,
  • 1-2 dl vode,
  • papirnata vrečica
Priprema:

Meso isjeći na krupnije komade . Povrće isjeći po želji, osim mrkve, peršuna, mohuna i paprike.

Uzeti dublji lonac, po mogućnosti zemljeni, na dno staviti sloj od mesa, zatim kupus isječen na velike komade i dalje redati meso i ostalo povrće. Kad se poreda jedan sloj, začiniti solju, vegetom, paprikom i biberom.Postupak ponoviti onoliko puta koliko je potrebno da se lonac napuni.

Kad je lonac složen, dodati malo ulja i vodu. Po želji možete dodati i malo suhog mesa koje ste sitno isjeckali.

Lonac poklopiti papirnatom vrečicom koju ćete zavezati koncem ili gumicom oko lonca. 

Kuhati 3 do 4 sata na laganoj vatri.


Bosanski kuhar

Broj komentara: 11:

  1. Ovo je najpoznatiji nacin i poznam ga od malena tako je moja Majka (rahmet joj dusi)bas radila jedino i ona je ono pola sata pred kad je gotovo dodavala paprike i praziluk jer se to jako brzo skuha pa da ne bude onako kasa od tog a ostalo ej sve isto i jako sam voljela Dzuvedz kad napravi hmmmm svaa cast za rezept

    OdgovoriIzbriši
  2. hvala na receptu, prvom prilikom cu da napravim ovaj legendarni bosanski lonac,

    OdgovoriIzbriši
  3. Dobar takav ja kuvam svojima čeljadima isti takav recepat

    OdgovoriIzbriši
  4. Dobar recept nasih baka, jako je pikamtno!

    OdgovoriIzbriši
  5. bas je ukusno pobajte to mi je mama uvjek kuvala

    OdgovoriIzbriši
  6. Samo mi recite ako znate j anemam zamljanom sadu nego u obican lonac, e sad me interesuje ono kolicina voda sto je navedena dali je dovoljna da nije malo ? da ne trebamalo vise?

    OdgovoriIzbriši
  7. Pravi bosanski lonac se pravi od naj manje tri vrste mesa,teletina jagnjetina junetina.Rrdjase,redpovrca red mesa a vrh povrce.

    OdgovoriIzbriši
  8. Predpostavljam da se kuva na laganoj vatri,samo me zanima,koliko laganoj,tj kojoj temperaturi

    OdgovoriIzbriši
  9. Ako stavis prvo kupus na dno netreba ti voda sa vodom dobijes skoro suou zato se gore stavi papir da para tj.voda ne izlazi mnogi neznaju sta je bosanski lonac pa pisu kojekakve gluposti kao uprzeni luk to nikako neide od tog luka samo imas zgaravicu.

    OdgovoriIzbriši
  10. Tako je .
    Aleluja!!!!!Još kada bi neko znao recept za "Pendjeviš" ili tako nešto.To sam probao u Všegradu i sprema se leti, u zem. loncu i od iznutrica.Mislim da je i bolje od Bosanskog lonca, jer je laganije.

    OdgovoriIzbriši