08. 02. 2013.

Ledeni vjetar



Sastojci:

Tijesto:
  • 9 bjelanjaka
  • sol
  • 30 dag šećera
  • 3 žlice jabučnog octa
Krema:
  • 9 žumanjaka
  • 4 žlice šećera
  • 4 žlice oštrog brašna
  • 2 ½ dl mlijeka
  • 3 vrećice vanilin šećera
  • 25 dag maslaca
  • 2 dl slatkog vrhnja
Ostalo:
  • 7 dl slatkog vrhnja
  • 1 ½ banana
  • 15  jagoda
  • 2 kivija
  • sok od limuna
Priprema:

Pećnicu zagrijati na 150 °C (s ventilatorom). Kalup za tortu (26 cm) prekriti papirom za pečenje, namazati maslacem i posuti brašnom. 3 bjelanjka s malo soli mikserom čvrsto izraditi. Dodavati postepeno šećer i ocat, neprestano miješajući. Čvrsti masu od bjelanjaka staviti u kalup, izravnati i peći oko 1 sat.  Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se potpuno ohladi. Tako se ispeku 3 kore ili se na tri lima za pečenje stavi papir, iscrtaju kružnice promjera 26 cm, premažu maslacem, pospu brašnom i na svaki lim staviti 1/3 izrađenih bjelanjaka. Na taj način ušteđujemo vrijeme. Pečene kore ostaviti da se ohlade.

Krema:

Žumanjke zajedno sa šećerom izraditi. Dodati brašno, mlijeko i vanilin šećer. Staviti na laganu vatru i kuhati neprestano miješajući, sve dok se krema ne zgusne. Kremu skloniti sa štednja i ostaviti da se potpuno ohladi. U jednoj posudi, čvrsto izraditi 2 dl slatkog vrhnja.

Maslac (sobne temperature) mikserom kremasto izmiješati. Hladnu kremu od žumanjaka dodavati postepeno maslacu (žlicu po žlicu), neprestano miješajući. Zatim u kremu dodati šlag (2 dl) i kratko, mikserom  izmiješati. Posebno, čvrsto izraditi 7 dl slatkog vrhnja. Banane narezati na kolutiće i poprskati limunovim sokom, da ne bi dobili tamnu boju.



Jednu koru staviti na tanjur odgovarajuće veličine, premazati 1/3 kreme, posložiti banane i premazati ih 1/3 šlaga. Položiti drugu koru, premazati 1/3 kreme, posložiti jagode narezane na ploške  i  premazati 1/3 šlaga te prekriti trećom korom. Treću koru premazati ostatkom  kreme, posložiti očišćeni, na ploške narezani kivi i kolač izvana ukrasiti preostalim šlagom. Kolač ukrasiti po vlastitoj želji.


Napomena:

Torta se može peći u limu veličine pećnice (oko 39 x 32 cm) i hladnu koru po dužini prerezati na tri jednaka dijela. Na isti način slagati kao i tortu. Može se složiti umjesto navedenog voća, bilo koje drugo mekano voće.

Umjesto da pečete tri kore u kalupu za tortu, može se cijela količina tijesta od bjelanjaka staviti u lim veličine pećnice i odjednom ispeći. Kad se tijesto ohladi, prerezati ga po dužini na tri jednaka dijela.

Preuzeto sa: www.ljiljananieder.com

Broj komentara: 11:

  1. ne razumem, gore je navedeno pleh od 26 cm , u tekstu navedeno da se testo moze razliti i u jedan pleh (3 kruzica) a na slici je cetvrtasta torta koja ne odgovara datom opisu !

    OdgovoriIzbriši
  2. Krem se moze podeliti na dva dela, jedan ostaje zut a u drugi se stavi 10dkg cokolade i kk nes kafeTako se dobije sasvim druga torta!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Anonimni vi mozete peci ukojem hocete kalupu i obliku vazna je mera kolaca i recepta ane slika onaje tako pravila i slikala ati pravi kvadrat ,okruglu ,ruzu ili srce

    OdgovoriIzbriši
  4. a ja lijepo ispečem bijelanjak pa filujem šlag kremom vanila s orasima mljevenim a žmance iskoristim za krempitu volim ovaj kolać jer dobijem dva kolača

    OdgovoriIzbriši
  5. obavezno u koru staviti 2 kašike brašna oštrog. kora je puno bolja a i lakše ju je ispeći.

    OdgovoriIzbriši
  6. Napravila zeljanicu po vasem receptu i bila je izvrsna.

    OdgovoriIzbriši
  7. torta ko torta ništa posebno.

    OdgovoriIzbriši
  8. SAVET,,, U KORU STAVITE 2 KAŠIKE PUDINGA OD VANILE .KAD NADOĐE SMANJITE NA NAJMANJE I NE SECITE JE JER CE SE SVA RASPASTI VEC JE PECITE U 1 ILI U 2 KORICE PRIJATNO ISKUSNA DOMACICA

    OdgovoriIzbriši
  9. Krem se moze podjeliti na dva dijela I u jednu polovinu dodati 100gr oraha.

    OdgovoriIzbriši