02. 02. 2013.

Domaći ćevapi



Sastojci: 
  • 750 gr junetine
  • 250 gr ovčetine
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika vegete
  • 1 kašika bibera
  • 1/2 glavice bijelog luka
  • 1 kašika kajmaka
  • malo mineralne
Obavezni prilozi: 
  • Što više crvenog luka to bolje :)
  • kajmak ili ajvar po želji 
Poljev za lepinu: 
  • provrela voda
  • malo goveđeg temeljca ili kocka
  • vegeta
  • malo ulja
  • peršunov list
  • bijeli luk
  • biber
Priprema poljeva: 

Stavite sve začine u posudu, dodajte malo ulja, prelijte temeljcem i vodom pa pustite da prokljuća

Priprema ćevapa:

Meso narežite na sitnije komade i meljite ga (usitnite) 2x

U multipraktiku usitnite češnjak tako da izađe sok

Meso pomješajte sa sokom od češnjaka, začinima (dodajte ih po ukusu), kaljmakom i mineralnom. Dobro izmješajte smjesu i ostavite na par sati (najbolje preko noći) u fržider

Ćevape oblikujte uz pomoć šprice sa nastavkom za ćevape ili ručno

Pecite ih na roštilju ili ako vas sila natjera u tavi sa malo, malo, malo ulja

Kad su skoro gotovi prelijte ih zaljevom

Lepinje namoćite zaljevom i malo zapecite