15. 02. 2013.

Čupavci


Tijesto:
  • 3 jaja
  • 125 ml ulja
  • 280-300 gr brašna
  • 150 gr šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 dl mlijeka
Smjesa za umakanje:
  • 125 g putera
  • 200 ml slatke pavlake (neumućene)
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 100 g šećera
  • 2 dl mlijeka
Za čupavost:
  • 250 g kokosovog brašna
Priprema:

BJelanca i šećer umutiti, zatim dodati ulje, polovinu brašna, prašak za pecivo, jedno po jedno žumance, mlijeko i na kraju ostatak brašna. Razliti u pleh (26 x 40 cm, ili malo manji) postavljen papirom za pečenje, ispeći na 180°C (oko 20-ak minuta).

Otopiti puter sa slatkom pavlakom i šećerom, dodati čokoladu i miješati dok se i ona ne otopi. Uliti mlijeko i sve izmiješati. Ovu mješavinu sipati u manju šerpicu, da bi se postigla dubina pogodna za umakanje.



Prohladjeno tijesto isjeći na kocke pa svaku, uz pomoć dvije viljuške, umočiti u čokoladno-mliječnu smjesu, a zatim u kokosovo brašno. Čupavce pokriti najlonom da se ne suše, ili ih čuvati u zatvorenoj kutiji.

43 komentara:

  1. sutra cu ga da pravim pa da vidim

    OdgovoriIzbriši
  2. recepti su super ali gdje se mogu drucken ?

    OdgovoriIzbriši
  3. Ko ovo nezna sta je povlaka odakle je

    OdgovoriIzbriši
  4. Neko NE ZNA sta je pavlaka, a ti ne znas gramatiku.

    OdgovoriIzbriši
  5. Zdravo,slatka pavlaka je hulala npr. , ali u supermarket odes i pitas, znace oni ;)

    OdgovoriIzbriši
  6. hahahaha ovdje se nezna ko je lud a ko nepismen

    OdgovoriIzbriši
  7. Ako se lijepo pita, mislim da bi bilo uredu dobiti i lijepi odgovor, a ne ismijavati se.

    OdgovoriIzbriši
  8. slatko vrhnje,bar mislim...

    OdgovoriIzbriši
  9. Pavlaka--slatko vrhnje ovisi od proizvođača kako piše. :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Tudi Slovenci beremo recepte, pa ne vedo vsi kaj je pavlaka.!!!!

    OdgovoriIzbriši
  11. Ljudi dal je moguce da se nezna sta je Pavlaka? Obozavam cupavce, danas sutra moram ih napraviti:-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa dobro i ja nemam pojma sta je povlaka?!kao sto je jedna navela da nas ima iz raznih gradova,drzava itd.kao da ja napisem nesto na istrijanski pa pojedinci nece znati sta znaci.vel poz

      Izbriši
  12. Razumijem one koji neznaju šta je pavlaka,to je na hrvatski slatko vrhnje, koje ima u svakoj trgovini, pogotovo u većim marketima ili šopig centrima. Tu smo da si objasnimo a ne da se iščuđavamo, svi neznamo sve...

    OdgovoriIzbriši
  13. original recept i fotografija http://mamajacooks.blogspot.com/2010/02/nisam-nesto-luda-za-cupvacima-ali.html

    OdgovoriIzbriši
  14. A nije vama jasno da ovu stranicu posjećuju ljudi sa svih strana svijeta? Ovdje se razmjenjuju recepti, i traže savjeti (bar ja mislim da bi trebali!).

    OdgovoriIzbriši
  15. Moracu da probam ovaj kolac,lepo mi izgleda na oko... :)

    OdgovoriIzbriši
  16. PAVLAKATO STO I: VRHNJE ILI HOPLA NA PRIMER IDES U MARKET KAZES OVE RECI SAMO DODAS KAKVA TI TREBA SLATKA ILI KISELA POSTO OVDE TREBAS SLATKU KAZES DAJTE MI 200 ML SLATKA PAVLAKA ILI VRHNJE ILI HOPLA I DOBIJAS!

    OdgovoriIzbriši
  17. a sto se toliko trudite da personama iz ex juge prevodite reci koje su do juce znali,a sad odjednom sve zaboravili.ako mi znamo sta je slatko vrhnje,sto se i oni nisu potrudili da saznaju sta je pavlaka?

    OdgovoriIzbriši
  18. Pa kakve veze ima odakle je netko? Ako znas objasniti,objasni a ne filozofirati

    OdgovoriIzbriši
  19. eeeeeeeeee gluposti jesmo mi ljudi cudni sa ovih prostora malo fali i prica o sitnim stvarima pretvori se konflikt nije ni cudo za ono sta se desilo prije dvadesetak godina jadni mi nikad necemo nauciti sta je respekt i tolerancija

    OdgovoriIzbriši
  20. ovde se komentarise kolac,a ne pavlaka ili vrnje,...svi smo ljudi,normalno je nesto razumeti ili ne razumeti,...strasno!!!kolac je ekstra

    OdgovoriIzbriši
  21. Boli me dupe I za pavlaku I vrhnje. Mene zanima je l neko pravio ovaj kolac I kakav je bio!

    OdgovoriIzbriši
  22. pavlaka je vrhnje (izgovor na hrvatski), ili kiselo ili slatko. Nije važno porijeklo riječi, niti je potrebno komentirati ni ex. područja. Ako je netko posjetio ovu stranicu zbog recepata razumjet će. Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  23. Naravno da svi ne znaju šta je pavlaka,a zato neko jedva čeka da provocira i izaziva, ma ljudi ovo su super kolači, pustite već jednom politiku, na slovenskom jeziku je to sladka smetana, svako ko zna bilo šta neka pomogne drugima, to je ljudski.

    OdgovoriIzbriši
  24. Pavlaka je vrnje slatko vrnje

    OdgovoriIzbriši
  25. Jaooooooo 100 godina nisam čula to ''sladka smetana'' :) A živim u Srbiji,došla iz Slovenije i imam gomilu prijatelja iz Bosne i Hrvatske :) I nisam skoro čula to ''smetana'' :) Čak mislim da većina ne bi ni znala šta je to kad bi čuli :D Vraćanje u neka mnoooogo lepša vremena uz ove kolače i neke izraze :)

    OdgovoriIzbriši
  26. pravila danas super je

    OdgovoriIzbriši
  27. pravila sam 2 puta odlicni su

    OdgovoriIzbriši
  28. PAVLAKA,SMETANA ILI VRHNJA SVE JE TO ISTO KISELA ILI SLATKA SAMO SVAKI PROIZVODJAC PISE ONAKO KAKO JE TO U NJEGOVOJ DRZAVI POZNATO.

    OdgovoriIzbriši
  29. Kolac sam spremala mnogo puta i jako je lep a i ukusan. Spremite po receptu dobar je.A sto se pavkake tice...haha uvek se nadju sitne duse da isprovociraju.Nema potrebe za time...Jednostavno mozes je napraviti i sama.Skuvati litar mleka i ostaviti da se dobro ohladi u plitkoj posudi.Polako skinuti kajmak a onda po vrhu mleka ostace gusca masnoca.To pokupiti u casu i eto SLATKE PAVLAKE

    OdgovoriIzbriši
  30. povlaka je slatka smetena u sloveniji :)

    OdgovoriIzbriši
  31. A recite kako se kaze slatka pavlaka na njemacki

    OdgovoriIzbriši
  32. Ha ha dobro pitanje. Nisam sto posto sigurna ali mislim da je schlagobers...

    OdgovoriIzbriši
  33. Eh na njem neznam al na tal se kaze panna da montare, per dolci..

    OdgovoriIzbriši
  34. Napricate se o "povlaci"a kolac ? Ajmo ko je pravio jel koristio povlaku,pavlaku,vrhnje ili smetanu ?
    Cccccccccccccc :-D

    OdgovoriIzbriši
  35. Grädde u Svedskoj- hvala na receptu

    OdgovoriIzbriši
  36. schlagsahne-slatko vrhnje za slag

    OdgovoriIzbriši
  37. Na njemackom je schlag sahne a u CH je Vollrahm...bas se ismija komentarima..laku noc...pozdrav svima iz CH ;)

    OdgovoriIzbriši
  38. Hahaha evo jos jedan izraz, tuceno vrhnje u Hrvatskoj... Dakle, ono za slag, samo ga ne miksas, nego samo ulijes...

    OdgovoriIzbriši
  39. Na engl. whipped cream ili sweet cream, ne sour cream to je kiselo vrh., a na njem. kao sto vec receno Schlagsahne...

    OdgovoriIzbriši