02. 01. 2013.

Kesten torta

Kesten torta


Za koru: 
  • 4 bijelanjka
  • 4 velike žlice šećera u prahu
  • malo soli
  • 2 žlice vode
  • 100 g mljevenih keksa
  • 1 žlica brašna
  • pola vrećice praška za pecivo
  • korica jedne naranče
Za kremu: 

  • 250 g gotovog kesten pirea
  • 50 g suhih grožđica
  • 100 g margarina s okusom slatkog vrhnja
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žlica čokolade u prahu
Glazura:

  • 150 g čokolade za kuhanje
  • žlica šećera u prahu
  • malo mlijeka
Priprema:

Od bijelanjaka pripraviti čvrsti "snijeg", dodati šećer u prahu i dalje miješati dok priprave jako čvrste smjese. U gotovu smjesu dodati pomiješane sve suhe komponente i koricu naranče. Predložak za torte (ukoliko nemate predložak može i veća tepsija) obložiti namazanim (margarinom) papirom za pečenje. Posuti s mljevenim keksom i grublje narezanim orasima ili bademima. Navedenu smjesu izliti u pripremeljeni predložak i peći na cca. 200 °C dok ne poprimi rumenu boju. Ohlađenu koru izbosti vilicom i zaliti sokom od jedne naranče.

Margarin dobro izmiješati, te zatim dodati u izgnječeni kesten pire vanilin šećer i čokoladu u prahu. Miješati do dobivanja homogene smjese. Ukoliko je smjesa jako gusta dodati malo mlijeka.

150 g čokolade za kuhanje, žlicu šećera u prahu i malo mlijeka otapati na niskoj temperaturi (ne smije zavriti). U vruću otopinu dodati malo margarina.
Pripremljenu koru premazati kremom, a kremu preliti mlakom glazurom od čokolade. Po želji ukrasiti pripremljenim slatkim vrhnjem i svježom narančom.
Recept nam je poslala Edita Haller