13. 12. 2012.

Minjon torta

Minjon torta

Sastojci za 1. koru:
  • 5 bjelanaca
  • 150g šećera
  • 200g mljevenih oraha
  • 1 kašika brašna
Sastojci za 2. koru:
  •  5 bjelanaca
  •  150g šecera
  •  200g mljevenih pečenih lješnika
  •  1 kašika brašna
Sastojci za 3. koru:

  •  5 bjelanaca
  •  150g šećera
  •  200g mljevenih badema
  •  1 kašika brašna
Sastojci za fil:

  •  15 žumanaca
  •  15 kašika šećera
  •  100g čokolade
  •  300g maslaca
Sastojci za čokoladnu glazuru:

  • 200g čokolade
  • 6 kašika ulja
Priprema:

Ljesnike prethodno ispeći u pećnici, skinuti tanku braon ljusku i samljeti. Bademe preliti kipućom vodom, oljustiti i isto ispeći u pećnici, pazeći da ostanu svjetli.



Postupak je isti za sve tri kore: pjenasto umutiti bjelanca, dodati šećer i na kraju pažljivo umiješati orahe, lješnike, bademe i dodati kašiku brašna.


Sipati u pleh obložen masnim papirom i peći na 180-200 C, oko 20 minuta.

U međuvremenu pripremiti fil: kuhati na pari žumanca i šećer, pa kad se zgusnu dodati čokoladu.

Ohladjeni fil izmijesati sa umućenim maslacem i filovati kore, prvo sa orasima, u sredini sa bademima, a preko staviti koru sa lješnicima.

Premazati tanko filom sa svih strana, pa kad se malo rashladi preliti čokoladnom glazurom.

Za dekoraciju umutiti pjenasto maslac i rastopljenu čokoladu (1:1), i špricem sa zvjezdastim nastavkom napraviti borduru. Stranice ukrasiti mljevenim lješnicima.