18. 12. 2012.

Božična noć

T
Sastojci za tijesto:
  • 6 žumanjaca 
  • 80 g šećera u prahu 
  • 1 rendana korica od naranče 
  • malo cimeta 
  • 6 bijelanjaca 
  • 100 g šećera 
  • 180 g brašna 
  • 2 kašičice praška za pecivo 
  • 100 g mljevenih lješnika 
  • 80 g vrućeg maslaca
Sastojci za kremu:
  • 250 ml slatke pavlake  
  • 1 kašika šećera u prahu  
  • 1 kašika instant kakao-praha  
  • 1 kesica kremfixa
Sastojci za nadjev:
  • 120 g suvih jabuka
  • 5 suvih šljiva 
  • 7 suvih kajsija
  • nekoliko grubo sijeckanih oraha
  • 100 g šećera
  • 1/8 l crnog vina 
  • 1/8 l soka od narandže 
  • 1/8 l ruma 
  • 1/4 l voćnog čaja po malo cimeta i muskata
  • 2 kesice providnog preliva za torte
Sastojci za premazivanje i posipanje:
  • 250 ml slatke pavlake  
  • 1 kašika šećera u prahu  
  • 1 kesica kremfixa  
  • 70 g mlevenih lešnika  
  • malo topljene čokolade
Priprema:

Pijenasto mutiti žumanca sa šećerom u prahu, koricom i cimetom. Čvrsto ulupati bijelanca sa šećerom. Pažljivo ih sjediniti sa žumancima. Umiješati brašno, prašak za pecivo, lješnike i na kraju otopljeni maslac. Tijesto staviti da se peče u okrugli pleh vel. 26cm. Peći na 180st., oko 40 minuta. Izvaditi koru i ostaviti je da se hladi najbolje preko noći. 
Za nadjev naseckati voće doadti ostale satojke pokolpiti i ostaviti da stoji preko noći. 

Zatim koru presjeći 3 puta vodoravno, da dobijete četiri korice. Oko prve kore staviti obruč forme. Nadjev staviti na vatru da kratko provri. Skinuti sa vatre rasporediti polovinu preko prve kore, preklopiti drugom i po njoj rasporediti ostatak nadjeva. Prekrijte trećom korom i ostaviti da se hladi 1 sat.




Ulupati sve sastojke za kremu, ukloniti obruč forme i nanjeti krem preko treće kore, preklopiti četrvrtom korom. 

Za premazivanje ulupati pavlaku sa kremfixom i šećerom u prahu, njome premazati celu tortu. Tortu sa svih strana posuti mljevenim lješnicima. Napraviti čokoladne dekoracije i poređati ih po torti.