30. 11. 2012.

Torta sa džemom

Torta sa džemom

Sastojci: 

  • 25 dkg maslaca
  • 1 vanilin šećer
  • 2 jaja 
  • 2 kašike ruma
  • 10 dkg brašna
  • 10 dkg samljevenih badema
  • 5 dkg škrobnog brašna
  • 2 kašikice praška za pecivo
  • 15 dkg čokolade u prahu
  • 1 kašikica gorkog kakaa
  • 4 bjelanjka 
  • 25 dkg pekmeza od kajsije
  • bijela ocaklina malo čokoladnog preliva
Priprema:

Izmiješati maslac sa obje vrste šećera, pa umiješati jedno po jedno jaje, bademe te smjesu obje vrste brašna, praška, čokolade i kakaa te snijeg od bjelanjaka.

Namastiti kalup veličine 20cm. Dodati sasvim malo tijesta i razmazati ga da bude u tankom sloju. Peći minutu, dvije da tijesto samo dobije koricu. Premazati kašikom tijesta i peći opet da se stvori korica. Ponavljati tako dok ne potrošite tijesto. 

Na kraju peći cijelu tortu još pet minuta. Odmah iskrenuti na rešetku i premazati zagrijanom mermeladom.

Ohlađenu tortu premazati bijelom ocaklinom.

Kad se stvrdne našarati je čokoladnim prelivom uz pomoć slastičarske štrcaljke.