30. 11. 2012.

Slatki mozaik

Slatki mozaik


Sastojci za koru:

  • 10 bjelanjaka
  • 10 kašika šećera
  • 200 g kokosa
  • malo peciva
  • 3 kašike brašna
  • 200 g suhog grožđa
Sastojci za fil:

  • pola litra mlijeka
  • 6 kašika šećera
  • 10 žumanjaka
  • 10 kašika brašna
  • 250g margarina
  • 200 g žele bombona u raznim bojama
  • 200 g sjeckanih oraha
  • 2 šlag pjene
Priprema kolača:

Umutiti bjelanjke sa šećerom u čvrst snijeg, zatim dodati kokos, pecivo, brašno i suho grožđe. Izmiješati lagano i sipati u četvrtasti pleh. Peći na 250 stepeni dok kora ne požuti. Hladnu koru podijeliti na pola.

Fil: umutiti žumanjke i šećer, zatim dodati kašiku po kašiku brašna i mutiti dok ne postane gusto. Dodati mlijeko dok ne dobijete glatku masu. 

Preostalo mlijeko zagrijati i sjediniti sa prethodno napravljenom masom, te smjesu kuhati na pari. Kad se fil zgusne ostaviti ga da se hladi. U hladan fil dodati margarin, sve izmiješati, pa dodati žele bombone i orahe.

Gotovu tortu prekriti šlag pjenom.