02. 11. 2012.

Pita od krompira - Krompiruša

Pita od krompira - Krompiruša

Sastojci:
  • 500g brašna
  • malo soli
  • 2-3 kašike ulja
  • voda
Fil:
  • 1000gr krompira
  • malo bibera
  • malo soli
  • jedna glavica crvenog luka
Poljev:
  • ulje
  • jedna kašika masla
  • vrhnje za kuhanje ili kajmak
Priprema:

U brašno staviti so i ulje pa vodom zakuhati dvije jufke za pitu. Staviti ih malo da odstoje.

Nakon dvadesetak minuta jufku razviti, namazati je uljem, razvući, na dvije strane dužinom jufke staviti isjeckan krompir, isjeckan crveni luk u koji ste dodali so i biber.

Jufku zarolati sa jedne i druge strane, razdvojiti ih nožem i složiti u tepsiju u krug. Isto ponoviti i sa drugom jufkom. Kad ste složili pitu pomastiti je i peći.

Pečenu pitu zaliti sa 100ml tople vode u kojoj ste otopili jednu kašiku masla i malo soli i još malo vratiti u rernu.

Izvaditi je iz rerne i zaliti vrhnjem za kuhanje ili kajmakom.