30. 11. 2012.

Mozaik

Mozaik


Sastojci: 

  • 20 dkg čokolade u prahu
  • 1 kašikica gorkog kakaa
  • 8 dkg puslica
  • 18 dkg šećera u prahu
  • 2,5 dl slatkog vrhnja
  • 7 jaja
  • 23 dkg maslaca
  • 3 kašike jake kafe
Priprema:

Dan prije na pari otopiti čokoladu sa kakaom, maslacem i 10 dkg šećera. Skloniti sa štednjaka, pa dodati čvrsti snijeg od bjelanjaka.

U mlaku smjesu umiješati zdrobljene poljupce i sipati u kalup obložen folijom. Pokriti rastezljivom folijom i ostaviti u frižider da se stvrdne.

Sutradan za umak zagrijavati i miješati preostali šećer sa pola dl vode da nastane svijetli karamel. Pomalo dodavati kafu, pa vrhnje da dobijete umak.

Čokoladni mozaik iskrenuti na pladanj, pa poslužiti sa umakom.