24. 11. 2012.

Frangipane čokoladna torta

Čokoladna torta


Sastojci za frangipane biskvit:

  • 50 g badema  
  • 100 g šećera u prahu  
  • 2 jaja  
  • 100 g maslaca  
  • 1 žlica ruma  
  • korica 1 limuna

Za prekriti biskvit:

  • 1 šalica ocijeđenog slatkog od šumskih jagoda

Za kremu:

  • 2 žumanjca  
  • 2 jaja  
  • 40 g šećera  
  • 1 vanilin šećer  
  • 200 g tamne čokolade  
  • 4 dl slatkog vrhnja

Za čokoladnu ocaklinu:

  • 5 dl slatkog vrhnja  
  • 250 g čokolade

Priprema:

Za biskvit: maslac, vanilin šećer i šećer mješajte dok ne budu pjenasti. Dodajte jaja, mljevene bademe, rum i limunovu koricu. Mješajte dok ne dobijete jednoličnu masu, ulijte u kalup za torte koji ste namastili maslacem i obložili papirom za pečenje, i pecite na 180 Celzijevih stupnjeva15 do 20 minuta, ili dok čačkalica ne bude suha kad je ubodete u tijesto.

Gotov biskvit ohladite te premažite slatkim od šumskih jagoda. Možete zamjeniti i džemom od malina kao u originalnom receptu.

Za kremu: jaja, žumanjke i šećer mješajte na pari dok se malo ne zgusnu i šećer otopi, zatim dodjate čokoladu, otopite i dok je još kremasto maknite s vatre tj. sa pare te ohladite. Slatko vrhnje istucite i pomješajte pažljivo sa rashlađenom smjesom od čokolade. Premažite tortu sa kremom i stavite u hladnjak da se stisne! Kad se krema stisnula prelijte je čokoladnom glazurom koju ste dobili tako što ste zakuhali vrhnje i pomješali sa čokoladom dok se ne otopi te malo ohladili.

Pri serviranju poslužite tortu sa slatkim tučenim vrhnjem.