13. 09. 2012.

Mađarica

Madjarica
Sastojci za kore:

  • 500 g glatkog brašna
  • 50 g masti (ili margarina)
  • 200 g šećera
  • 1 jaje
  • 2 dl kiselog vrhnja
  • 1/2 praška za pecivo
Priprema kora:

Prašak za pecivo prosijte zajedno s brašnom. U brašno utrljajte mast. Dodajte šećer, jaje i kiselo vrhnje. Umijesite tijesto i podijelite ga na 5-7 dijelova (ovisno o veličini pleha). Svaki od dijelova razvaljajte na približno 30x30 cm. Kad je razvaljano, tijesto namotajte na valjak i prenesite na površinu na kojoj će se peći. Peče se na obrnutoj strani pleha. Površinu na kojoj se kore peku treba pobrašniti. Pecite na 200 stupnjeva 4 minute svaku koru.

Sastojci za kremu:

  • 150 g kristal šećera
  • 0,6 l mlijeka
  • -70 g pšeničnog brašna
  • 125 g margarina
  • 1 velika vrhom puna žlica kakaa (10 g)
  • 1 velika vrhom puna žlica čokolade u prahu (10 g)
Priprema kreme:

U malo mlijeka razmutite brašno, šećer, kakao i čokoladu. Preostalo mlijeko zagrijte dok ne zakipi i potom ukuhajte smjesu. Uz miješanje kuhajte oko 10 minuta dok se krema ne zgusne. U vruću kremu dodajte margarin. Rasporediti na kore vruće. Gornju koru premazati čokoladom. 

Glazura:
Ovisno o količini rastopite čokoladu na pari i prelijte gotov kolač.