05. 09. 2012.

Kolač od maka i oraha

Sastojci: (za 10 osoba)

Biskvit:

  • 150 g maslaca
  • 150 g šećera u prahu
  • malo soli
  • malo ribane korice limuna
  • 1 vanilin-šećer
  • 4 jaja
  • 110 g glatkog brašna
  • 170 g mljevenog maka
  • 7 žlica mlijeka

Krema:

  • oko 1,5 dl mlijeka
  • 100 g šećera
  • 150 g mljevenih oraha
  • 70 g fino samljevenih piškota
  • čašica(za rakiju) ruma
  • 1/2 vrećice vanilin-šećera
  • 170 g masalca
  • 150 g marmelade od marelica
  • mak za posipavanje

Priprema:

Pećnicu ugrijte na 180°C. Odvojite bjelanjke od žutanjaka. Manji pleh (cca 20×30) obložite papirom za pečenje. Omekšali maslac (ja ga “mekšam” u mikrovalnoj na najslabijoj jačini minutu-dve al pazite da se ne rastopi!) temeljito izmiksajte sa polovicom šećera u prahu, solju i vanilin šećerom u pjenastu masu. Postepeno dodajte žutanjke i dalje miksajući. Od bjelanjaka i preostalog šećera u prahu izlupajte čvrsti snijeg te ga lagano umiješajte kuhačom u smjesu od žutanjaka. Smjesi zatim postupno naizmjence dodajte prosijano brašno, mak, mlijeko i koricu limuna. Sve dobro i pažljivo izmješajte te namažite na  lim  i poravnajte površinu. Pecite 25-30 min, a kad se ohladi maknite papir i razrežite jednom na dva tanja lista. Za kremu zakuhajte mlijeko sa šećerom, primiješajte orahe, piškote, rum i vanilin šećer. Kuhajte par minuta dok ne poprimi gustoću sličnu pudingu a po potrebi dodajte ili mlijeko ili samljevene piškote. Čim se masa ohladi umiješajte u nju omekšali mikserom razrađeni maslac i sve pjenasto izmiksajte. Oba lista biskvita premažite marmeladom koju ste zagrijali. Donji list zatim namažite sa 2/3 kreme(ili polovicom, kako želite), preklopite drugom polovicom, premažite ostatkom kreme, zagladite i pospite makom. Šibnite na min. 2 sata u frižider i nakon toga uživajte :)

1 komentar: