19. 09. 2012.

Čokoladna rolada od ribizla


Biskvit: 

  • 4 jaja
  • 5 žlica vrućeg mlijeka
  • 100 g šećera
  • 75 g pšeničnog brašna
  • 1 vrećica pudinga od čokolade
  • 1 žličica praška za pecivo

Prvi nadjev: 

  • 100 g džema od crnog ribizla
  • 150 g zamrznutih borovnica
  • 20 g gustina
  • 1 žlica vode
  • 1 žličica šećera
  • 100 ml likera od ribizle

Drugi nadjev:

  • 200 g tamne čokolade
  • 00 g vrhnja za šlag
  • 1 žličica šećera
  • 2 vrećice kremfixa


Za ukrašavanje:

  • 100 g mliječne čokolade

Priprema biskvita:

Jaja i mlijeko istucite pjenasto električnim mikserom s metlicama na najvećoj brzini oko 2 minute. Dodajte šećer pa miksajte još 3 minute. Brašno, prašak za puding i prašak za pecivo pomiješajte pa prosijte na pripravljenu kremu od jaja. Kratko miješajte električnim mikserom na najmanjoj brzini.

Pečenje rolade:

Lim za kolače dimenzija 30×40 cm obložite pek papirom pa u njega rasporedite biskvitno tijesto. Pećnicu prethodno zagrijte na 200 °C i pecite biskvit 12 minuta. Kada je biskvit pečen, iskrenite ga na pripremljeni pek papir posut šećerom pa oprezno skinite pek papir na kojem se biskvit pekao. Biskvit lagano zarolajte s duže strane pomoću pek papira i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Priprema prvog nadjeva:

U loncu zagrijte džem od ribizla, dodajte mu borovcnice pa kratko zakuhajte dok se bobice borovnica ne otope.Voćnu smjesu maknite s vatre. Dobro umiješajte gustin, vodu i šećer da smjesa ne bude grudičasta. Smjesu sa gustinom dodajte u voćnu smjesu pa vratite na vatru i neprestano miješajući ponovno zakuhajte. Voćnu masu tada maknite s vatre i umiješajte u nju 2 žlice likera od ribizla, promiješajte pa ostavite da se ohladi na sobnoj tempraturi.

Priprema drugog nadjeva:

Čokoladu nalomite na kockice pa je otopite u loncu na pari na slaboj vatri, te ju nakon toga ostavite da se ohladi. Od vrhnja, kremfixa i šećera istucite čvrst šlag. U čvrst šlag dodajte ohlađenu tekuću čokoladu i dobro promiješajte.

Slaganje rolade:

Biskvit pažljivo odmotajte i poprskajte sa preostalim likerom od ribizla. Voćnu masu ravnomjerno rasporedite po biskvitu. Dvije trećine čokoladnog šlaga rasporedite po voćnoj kremi. Biskvit pažljivo namotajte u roladu. Roladu stavite u hladnjak 15 – ak minuta. Površinu rolade premažite preostalom trećinom čokoladnog šlaga. Vilicom ili drugim nazubljenim predmetom izvucite uzorak na čokoladnom šlagu. Mliječnu čokoladu sobne temperature nastružite nožem za guljenje povrća. Roladu pospite nastruganom mliječom čokoladom pa ju stavite u hladnjak da se ohladi minimalno 2 sata. Rolada od ribiza, borovnica i čokolade je pripravljena i spremna za posluživanje.