24. 07. 2012.

Piletina sa umakom od hurmi

Piletina sa umakom
Mesni obrok koji je idealan za svečane prilike poput iftarske trpeze sa dragim ljudima.

Sastojci:

  • 1.5 kg piletine
  • 1 kašikica karia
  • so,biber
  • 40 ml ulja
  • 1 glavica crvenog luka
  • 2 kom zelene paprike
  • 1/4 l instant supe
  • 200 gr riže
  • 15 kom hurme
  • 1 čaša jogurta
  • 1 kašikica gustina
  • 3 kašike oguljenih, isprženih badema

Priprema:

Pile očistite, operite i isijecite na manje komade. Ostavite po strani batake i krilca, a sa ostatka uklonite kosti. Meso posolite, pobiberite i pospite karijem.

U tiganju zagrijte ulje i stavite komade piletine da se prže dok ne porumene sa svih strana. Očistite i isjeckajte crni luk, pa ga dodajte piletini tako da se i on prodinsta na tihoj vatri.

Papriku očistite, operite i isijecite na tanke trake. Dodajte je piletini i pola sata kuhajte na umjerenoj vatri.

Gotovu piletinu izvadite iz tiganja i ostavite na toplom mjestu. Procijedite supu u kojoj se kuhala, a gustin umutite sa malo vode, pa dodajte supi i stalno miješajući ostavite nekoliko trenutaka da vri dok se ne zgusne.

Hurme očistite od kostiju i podijelite ih na polovine, spustite u sos i umiješajte u sve to jogurt. Po ukusu još začinite karijem i solju.

Sos dobro podgrijte ali ne dozvolite da ponovo vri. Rižu skuhajte u slanoj vodi i procijedite je. Zatim je stavite na posudu na kojoj ćete poslužiti jelo, po njoj složite komade mesa i sve zalijte sosom.

Nema komentara:

Objavi komentar