07. 07. 2012.

Kuhano vino




U kontinetalnom djelu Hrvatske, kuhano se vino često i rado pije. Za kuhano vino ne odabiru se vrhunska i skupa vina, jer arome cimeta i klinčića dominiraju pa se originalni bouquet vina ionako izgubi. Jednako je ukusno kuhano crno i bijelo vino.Osnovni recept može se prilagođavati dodavanjem ili oduzimanjem količine svakog sastojka prema vlastitom ukusu i vrsti vina. Ukoliko je vino kiselije, dodat će se više šećera, ukoliko se želi mirišljavije vino dodaje se više cimeta i klinčića. U crveno kuhano vino može se naribati i malo korice naranče, što je manje tradicionalno, ali jednako ukusno.

Sastojci

  • 1 paketić kore cimeta
  • 1 litra crnog vina
  • 7 klinčića
  • 150 - 200 ml vode
  • 5 - 7 žlica šećera
  • (korica naranče po želji)

Priprema:

U vodi rastopiti šećer, dodati cimet i kličiće te kuhati dok otprilike pola vode ne ispari. Uliti vino i zagrijati do vrenja. Poslužiti u toplim šalicama.