04. 07. 2012.

Kolač s malinama



Sastojci za tijesto:

  • 4 žumanjka
  • 70 g šećera u prahu
  • 90 g mljevenih badema
  • 50 g škrobnog brašna
  • ribana korica ½ neprskanog limuna
  • 4 bjelanjka, prstohvat soli
  • 3 žlice limunova soka

Sastojci za nadjev:

  • 8 listića želatine
  • 100 g malina
  • 100 g šećera u prahu
  • sok i ribana korica ½ limuna
  • 300 ml voćnog jogurta s malinom
  • 5 žlica mlijeka
  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 500 g malina

Sastojci za oblogu:

  • 50 g malina
  • 2 svijetla preljeva za torte
  • 4 žlice vanilin šećera

Priprema:

Pećnicu ugrijte na 190°C. Kalup veličine 20×36 namastite i pospite brašnom. Pomiješajte mljevene bademe s prosijanim škrobnim brašnom i limunovom koricom. Posoljene bjelanjke stucite u čvrsti snijeg. Stucite žumanjke i šećera u svijetlu, gustu smjesu pa umiješajte naizmjenice smjesu od badema i snijeg od bjelanjaka. Tijesto izlijte u kalup i pecite 25 min. Zakuhajte limunov sok s 2 žlice vode i vrućim prelijte hladan biskvit u kalupu. Želatinu namočite u hladnu vodu. Izmiješajte oprane i ocijeđene zdrobljene maline, šećer, voćni jogurt, sok i koricu od limuna. Na blagoj vatri ugrijte 5 žlica mlijeka i otopite ocjeđenu želatinu pa umiješajte u kremu od malina. Čim krema počne čvrsnuti, stucite dobro ohlađeno slatko vrhnje u čvrst šlag i umiješajte u kremu. Na hladan biskvit izlijte kremu i poslažite 500 g opranih i posušenih malina. Zdrobite 50 g malina i šećer u kašu, dodajte 500 ml vode i miješajući otopite šećer pa procijedite kroz žičano cjedilo. Zakuhajte preljev od 500 ml tekućine i 2 preljeva za torte, a prema uputi na vrećici i prelijte po malinama u kalupu. Kolač odložite 6 sati u hladnjak da se nadjev stvrdne i kolač dobro ohladi. Potom ga režite toplim nožem na kocke./Kruna.