24. 07. 2012.

Kiseli krastavci

Kiseli krastavci
Sastojci:

  • 5 kg malih krastavaca
  • 3 litre vode
  • 1,5 l alkoholnog sirćeta
  • 125 g belog šećera
  • 125 g soli
  • 1 kašičica gorušice
  • malo bibera u zrnu
  • malo svežeg kopra
  • 4-5 bobica nezrelog groždja na svaku staklenku krastavaca

Priprema:

Vodu, sirće, so i šećer prokuvajte. Krastavce dobro operite, ocedite i stavite u tegle. U svaku teglu stavite malo gorušice, nekoliko zrna bibera, malo svežeg, naseckanog kopra i 4-5 bobica nezrelog groždja koje će dati poseban okus zimnici. Krastavce u teglama prelite vrućom tekućinom. Odmah zatvorite staklenke. Pasterizirajte u zagrejanoj rerni 45 minuta na temperaturi od 75 – 90 stepeni C. Ostavite na hladno i tamno mesto.