05. 07. 2012.

Kajsije sa sladoledom



Sastojci za 4 osobe:


  • 125ml bijelog vina
  • 50g šećera
  • kora od jednog limuna
  • 400gkajsija
  • 250gmalina ili jagoda
  • 50gšećera u prahu
  • dvijekašike soka od malina
  • jednopakovanje vanilinog sladoleda

Priprema:

Prokuhati bijelo vino sa šećerom i korom od limuna.  Popariti kajsije vrelom vodom, a zatim preliti hladnom, oljuštiti ih i izvaditi košpice. Polovine kajsija staviti u vrelo vino i ostaviti da se hlade.  U međuvremenu propasirati maline ili jagode, a zatim ih prokuhati sa šećerom u prahu i sokom od malina.  Pire od malina ili jagoda ostaviti da se hladi. Služiti s kuglama sladoleda i ocjeđenim polutkama kajsija, a sve to preliti pireom od malina ili jagoda.