10. 07. 2012.

Bosanski đuveč

























SASTOJCI:
  • piletina
  • tikvice, patlidžan, mrkva, krompir, crveni i bijeli luk i paprike
  • pasta od paradajza
  • so, vegeta, biber, 
  • peršun, lovorov list
PRIPREMA:

Svo povrće potrebno isjeckati na sitno, na kockice.

Luk i paprike prvo popržiti malo, da omekšaju, zatim dodati krompir, i sve ostalo povrće (patlidžane morate prije izrezati, oguliti i posoliti, da puste sok i ne budu gorki!).

Povrće prepeći malo na ulju da omekša. Dodati rižu, zatim dodati jednu manju konzervu paste od paradajza i ostaviti da još malo krčka na šporetu.

Piletinu posebno, popržiti na ulju sa bijelim lukom (što krupnije izrezanim).

Podmazati tepsiju, posuti po njoj povrće, zatim preliti vodom (ne previše, nego onako da pokrije povrće, po potrebi kasnije dodavati još vode). Staviti koji lovorov list, posuti peršunom i začinima kojim želite. Preko toga staviti pečenu piletinu, i otprlike sat vremena peći u šporetu, na srednjoj temparaturi!

Uz ovo izvrsno ide frišak  bosanski somun. Prijatno!