02. 04. 2012.

Engleska moka torta

Sastojci: 

  • 175 g maslaca ili margarina,
  • 175 g šećera, 5 jaja,
  • 2 kašike pekmeza (od jagoda ili malina),
  • 175 g čokolade, 175 g brašna,
  • 1 ravna kašikica praška za pecivo,
  • 50 g mlevenog badema.
Za krem:

  • 250 g maslaca ili margarina,
  • 250 g šećera u prahu,
  • 2 žumanceta,
  • 1/2 kašikice naribane kore od pomorandže,
  • 1 kašika kafe u prahu,
  • nekoliko iseckanih pistacija.
Priprema:

Maslac ili margarin izmešati penasto sa šećerom i postepeno uz stalno mešanje dodati žumanca i na kraju pekmez i nad vodenom parom rastopljenu čokoladu. 

Umućeni maslac dodati na prosejano brašno i prašak za pecivo, mleveni badem i čvrsto ulupanu penu od belanaca. Sve lagano promešati. 

Pleh za pečenje torte premazati maslacom ili margarinom, preručiti testo i peći ga oko 50 minuta. Za krem penasto umutiti omekšali maslac ili margarin, šećer i žumanca. 

Uz stalno mešanje dodati ribanu koru pomorandže i kafu u prahu. Tortu preseći vodoravno na 3 dela i svaki deo premazati pripremljenim kremom. Istim kremom premazati tortu odozgo i sa strane. 

Ukrasiti iseckanim pistacijama i špricem napravljenim cvetićima.