08. 03. 2012.

Šampita


Sastojci:

Lisnato tijesto:

  • 250g maslaca
  • 250g brašna
  • 1,25 dl vode
  • 1 žlica šećera
  • malo soli

Nadjev:

  • 1 vanilin šećer
  • šećer u prahu za posipanje
  • 200g šećera
  • 6 bjelanjaka

Priprema:

Izmiješati maslac s 100g brašna te od smjese napraviti oko 2 cm debeo četverokut. Ostatak brašna pomiješati sa šećerom, soli i hladnom vodom. Brzo umijesiti tijesto ne zagrijavajući ga puno.Razvaljati ga u deblji pravokutnih ( veličine oko 25x25 cm). Staviti u sredinu četverokut od maslaca. Preklopiti ga sa svih strana tijestom. Okreniti spoj nadolje pa tijesto razvaljati u traku. Preklopiti oba kraja trake prema unutra pa jednom preklopljenom polovicom pokriti drugu tako da se dobije četverokut tijesta u 4 sloja. Umotati ga u foliju i staviti u hladnjak na 20 – 30 minuta.Razvaljati ga opet u traku i preklopiti na isti način i vratiti u hladnjak. Postupak ponavljati  4 do 6 puta. Zatim tijesto podijeliti popola. Oba dijela razvaljati na veličinu lima za pečenje, probosti vilicom i peći svaki posebno 10 do 25 minuta na 190 stupnjeva.Bjelanjke i 100g šećera istući u snijeg.Ostatak šećera i vanilin šećer pomiješati s 3 žlice vode i staviti na vatru. Kuhati uz miješanje dok smjese ne postane gusta.Polako je uliti u snijeg od bjelanjaka i miješati dok se ne dobije sjajna krema.Premazati jedan list tijesta.Da bi kasnije bilo lakše rezati kolač, drugi list tijesta unaprijed izrezati na kocke i poslagati po kremi.Posuti šećerom u prahu i izrezati kocke do dna.