08. 03. 2012.

Pita s jabukama

Sastojci:
-150 g maslaca
-250 g brašna
-1 kg jabuka
-100 g šećera u prahu
-½ žličice soli
-5 žlica hladne vode
-1 vanilin šećer
-1 žumanjak
-1 žličica limunovog soka
-1 žličica cimeta

Priprema:
Izmiješati u zdjeli brašno i sol, dodati narezani maslac i utrljati ga prstima dok se ne dobije mrvičasta smijesa, nadoliti vode i lagano mijesiti.Tijesto oblikovati u kuglu, umotati u foliju i staviti u hladnjak na pola sata. Oguliti jabuke u međuvremenu i narezati ih na ploškice.Pomiješati ih sa šećerom u prahu, cimetom, limunovim sokom i vanilin šećerom. Podijeliti tijesto na dva dijela. Razvaljati jedan dio u krug debljine oko 4 mm, te širine oko 5 cm veće od promjera kalupa za pitu. Kalup obložiti i odrezati višak tijesta.Na pripremljeno tijesto rasporediti smjesu od jabuka. Premazati vodom rub tjesta.Drugi dio tijesta razvaljati, obaviti ga oko valjka i odviti iznad pite tako da ostane preklop od dva cm. Rubove tijesta stisnuti da se slijepe, višak tijesta podviti i stisnuti u valoviti rub. U sredini tijesta zarezati otvore iz razloga da bi tijekom pečenja mogla izlaziti para.Premazati pitu žumanjkom, koji je razmućen sa nešto malo vode.Tako pripremljenu pitu staviti u pećnicu koja je zagrijana na 190 stupnjeva i peći oko 50 minuta. Tijesto je pečeno dok ne postane zlatnožute boje.