22. 03. 2012.

Pecivo s orahom


Tijesto:

  • 100 g maslaca
  • 50 g šećera
  • 40 g svježeg kvasca
  • 750 g brašna
  • 3,5 dl toplog mlijeka
  • 1 žumanjak za premazivanje
  • Ribana korica limuna

Nadjev:

  • 100 g šećera
  • 100 g oraha
  • 1 bjelanjak

Priprema:

Razmrviti kvasac u mlijeko skupa sa dvije žlice šećera i brašna. Pokriti i ostaviti na toplom da se podigne.Pomiješati brašno, šećer i koricu limuna. Dodati dignuti kvasac i otopljeni maslac te sve dobro izmiješati. Mijesiti dok se ne dobije glatko i podatno tijesto. Prekriti krupom i staviti na toplo. Diže se oko 2 sata.U međuvremenu pripremiti nadjev: samljeti orahe i pomiješati sa snijegom od bjelanjaka i šećerom. Premijesiti tijesto i razvaljati na otprilike 5 mm debljine.Kalupom rezati krugove, a rubove premazati bjelanjkom. Na polovicu svakog kruga staviti žlicu nadjeva i preklopiti drugom polovicom. Krajeve dobro spojiti.Posložiti peciva na lim obložen masnim papirom za pečenje, pokriti krpom i ostaviti 40tak minuta na toplom.Staviti u zagrijanu pećnicu i peći 15 minuta na 190 stupnjeva.