22. 03. 2012.

Orahnjača (orehnjača) s medom

Sastojci:

Tijesto:

  • 40 g svježeg kvasca
  • 2 dl toplog mlijeka
  • 250 g maslaca
  • 200 g šećera
  • 750 g brašna
  • 6 žumanjaka
  • malo soli

Nadjev:

  • 400 g oraha
  • 250 g šećera
  • 100 g meda
  • 50 g grožđica

Ukrašavanje:

  • 200 g šećera u prahu
  • 50 g suhih marelica
  • 1 bjelanjak

Priprema:

U toplo mlijeko umiješati razmrvljeni kvasac, žlicu brašna i šećera. Poklopiti i ostaviti na toplom da se digne. Izmiješati šećer i brašno, dodati dignuti kvasac, žumanjke, sol, omekšali maslac i umijesiti tijesto. Pokriti i staviti na toplo.Pripremiti nadjev: šećer i med zagrijavati dok se ne istope, dodavati im grožđice i mljevene orahe. Kad se tijesto dvostruko poveća, premjesiti ga i razvaljati, premazati nadjevom i saviti u savijaču.Spojiti krajeve savijače i oblikovati vijenac. Premjestiti u namašćen i nabrašnjen lim za pečenje i ostaviti 30 minuta da se diže.Nakon toga staviti u zagrijanu pećnicu i peći 50 minuta na 195 stupnjeva.Ostaviti da se ohladi. Umiješati bjelanjak sa šećerom u prahu i tako dobivenom ocaklinom premazati savijaču.Izrezati zvijezdice od suhih marelica i ukrasiti orahnjaču.