24. 03. 2012.

Fanjki

Sastojci:

  • 100 g kiselog  vrhnja
  • 500 g brašna
  • 1 jaje
  • 2 žumanjka
  • Ulje za prženje
  • Šećer u prahu za posipanje
  • Malo soli
  • 1 dl vode
  • 3 žlice šećera
  • 1 žlica ruma

Priprema:

Izmiješati žumanjke, jaje, šećer, vrhnje, vodu i rum. Dodati brašno i umijesiti glatko tijesto.Ostaviti pola sata da odstoji i tanko ga razvaljati.Izrezati ga u trake (otprilike 10x5cm) i prerezati ih u sredini.Provući jedan kraj tijesta kroz otvor. Može se i ispreplesti tri uske trake tijesta u pletenicu, ili izrezati tijesto u druge oblike prema želji.U vrelom ulju se peče dok ne postanu zlatnožute boje.Posipati šećerom u prahu i poslužiti vruće uz čaj.