17. 03. 2012.

Buhtle

Sastojci:

  • 40 g svježeg kvasca
  • 700 g brašna
  • 2,5 dl mlakog mlijeka
  • 2 dl kiselog vrhnja
  • 150 g maslaca
  • 2 žumanjka
  • 2 žlice šećera
  • malo soli
  • 120 g marmelade
  • Šećer u prahu
  • 50 g maslaca

Priprema:

U mlako mlijeko razmrviti svježi kvasac. Dodati žlicu brašna i žlicu šećera, pokriti i ostaviti 10-ak minuta.Dignuti kvasac izmiješati sa žumanjcima, vrhnjem, šećerom, otopljenim maslacem, brašnom i soli. Zamijesiti glatko tijesto. Prekriti ga krpom i ostaviti na toplom dok se ne digne u duplo.Premijesiti ga i podijeliti u manje kuglice, svako malo spljoštiti u ruci. Na sredinu staviti žlicu marmelade, krajeve skupiti i opet oblikovati kuglicu.Poslagati ih u namašćen i nabrašnjen lim za pečenje, tako da rubovi tijesta stoje prema dolje. Prekriti ih krpom i ostaviti da odleže još oko 30 minuta.Premazati otopljenim maslacem, staviti u zagrijanu pećnicu, te peći oko 30 minuta na 175 stupnjeva.Ohladiti, posuti šećerom u prahu i poslužiti.