08. 03. 2012.

Baklava

Sastojci: 

  • 200 g oraha
  • 200 g badema
  • 200 g lješnjaka
  • 450 g meda
  • 300 g šećera
  • 500 g listova za savijaču

Preljev:

  • 50 g badema
  • 3 žlice meda
  • 3 žlice vode

Priprema:

Preliti bademe vrelom vodom, oguliti i samljeti. Popržiti lješnjake na tavi, oguliti i samljeti.Med i šećer umiješati u 125 ml vode i staviti kuhati na laganu vatru.Nakon što zavrije, podijeliti na tri dijela te u jedan umiješati bademe, u drugi mljevene orahe, a u treći dio lješnjake. Ostaviti ih da se ohlade. Nauljiti posudu za pečenje i u nju položiti dva lista tijesta. Premazati ih nadjevom od lješnjaka, prekriti opet sa dva lista tijesta i premazati s nadjevom od badema. Slagati tako redom po dva lista tijesta i naizmjenično sve tri vrste nadjeva dok sve ne potrošite.Med razrijediti vodom i jednom trećinom preljeva zaliti baklavu. Staviti u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva.Kad porumeni izvaditi iz pećnice, zarezati trokute i preliti drugom trećinom preljeva. Peći još 15 tak minuta.Ostaviti baklavu da se ohladi, preliti ostatkom razređenog meda, i posipati bademima izrezanim na sitne komadiće.